Schimmel velt tweehonderd essen in Kampen (video)

Schimmel velt tweehonderd essen in Kampen (video)

Achtergrond, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Winteronderhoud in strijd tegen essentaksterfte

Van november tot februari pleegt de gemeente groot onderhoud aan de 3500 essen die Kampen rijk is. Sinds vier jaar komt de essentaksterfte in Kampen voor en nu heeft de gemeente samen met externe deskundigen een onderhoudsprogramma opgesteld. Tweehonderd essen, verspreid over de gemeente, zijn te ernstig aangetast om met snoeien nog hun leven te verlengen. Er komen bomen voor terug maar geen essen.

Essensterven
Essentaksterfte wordt ook wel essensterven genoemd en is een sterk toenemend probleem dat in heel Nederland voorkomt. Het tast jonge en oude bomen en wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus (vals essenvlieskelkje). De uit Azië afkomstige schimmel is ook bekend onder de naam Chalara fraxinea.
De schimmel infecteert de bomen via het blad (zie foto). Als de aantasting doorzet, na geheel of gedeeltelijk afsterven van het geïnfecteerde blad, groeit de schimmel via de bladsteel de twijgen in waar ook de bast en het cambium (weefsellaag) worden aangetast.
De voortgaande taksterfte laat een steeds groter deel van de boom afsterven hoewel soms oudere bomen weer uit kunnen lopen op nog levende, jonge delen. Er bestaat geen remedie om bomen in stedelijk groen en landschap tegen essentaksterfte te beschermen.

Onderhoud
Wegsnoeien van zwaar aangetaste delen helpt om het gevaar van vallende takken te verminderen en stimuleert hergroei uit de (nog) gezonde delen van de boom. Dat biedt echter geen garantie de aantasting niet doorzet. Daarnaast kan voortdurend nieuwe infectie optreden door “de schimmel die zich door de lucht verplaatst,” aldus Jan Peter van der Sluis. “Op korte termijn kan snoeien de aantasting tegen gaan,” licht de wethouder toe, “maar snoeien moet wel levensverlengend zijn om kap te voorkomen.”
De afgelopen winters zijn er ongeveer 1.500 essen verwijderd, onder andere langs de Quarles van Uffordweg, de Europa-allee en de Trekvaart. Wij hebben nu nog ongeveer 4.500 essen. Inwoners van IJsselmuiden protesteerden vorig jaar tegen de essenkap aan de Trekvaart, een zone die in juni in de prijzen viel (zie onderaan). Er wordt vaker geprotesteerd tegen bomenkap waarvoor vaak “veiligheid” als reden wordt aangevoerd (zie onderaan).

Beginnende symptomen van essentaksterfte op het blad.

Bomenwacht
Het inzicht van gemeente Kampen wordt gedeeld door Bomenwacht Nederland uit Linschoten, aldus een persbericht: “Na vier jaar essentaksterfte hadden wij behoefte dat een externe
deskundige eens met ons meekeek.” De plaatselijke stichting Bomenmeldpunt is er ook bij betrokken. Deze winter is bij er bij 3.500 essen snoei van dood hout nodig.
Een plaatselijke aannemer begint maandag 9 november met de onderhoudssnoei die tot in februari zal duren. Aansluitend worden de tweehonderd ernstig zieke bomen verwijderd volgens een omgevingsvergunning. Herplant van tweehonderd nieuwe bomen staat voor het jaar erop (2022) gepland.
In meerdere Europese landen wordt al geruime tijd onderzoek naar essentaksterfte gedaan. In eerste instantie gericht op oorzaak en verspreiding en inmiddels meer gericht op het ziekteproces en het vinden van resistentiebronnen. Voor honderden essen in Kampen komt dat echter te laat.

Zie ook:
Kap “zonlicht werende” eiken Europa Allee gestart (feb. 2019)
Massale bomenkappen ”voor veiligheid” (maart 2019)
Trekvaartzone uitgeroepen tot beste openbare ruimte (juni 2019)
Grote schoonmaak in heemtuin schokt liefhebbers (maart 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x