Stoel Seyss-Inquart komt tevoorschijn bij WO2 Café

Stoel Seyss-Inquart komt tevoorschijn bij WO2 Café

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

HCO en RTV Oost doen Kampen aan op zoek naar verhalen en voorwerpen over Tweede Wereldoorlog

Voor heel Nederland was 5 mei 1945 de dag dat het bevrijd was van de Duitse bezetter. In Overijssel werd het einde van de oorlog in april 1945 realiteit. HCO en RTV Oost gingen afgelopen maand plaatsen in Overijssel langs om herinneringen op te tekenen en materiaal te bekijken. Tijdens het WO2 Café in de Stadskazerne deden Kampenaren hun duit in het zakje. Met als klapper de stoel van voormalig Rijkscommissaris en oorlogsmisdadiger Seyss-Inquart.

WO2 Café
Op de dagen dat plaatsen in Overijssel bevrijd werden, organiseerden HCO en RTV Oost daar een WO2 Café. De regionale omroep RTV Oost heeft samen met Historisch Centrum Overijssel het initiatief genomen om verhalen en voorwerpen te verzamelen voordat ze verdwenen of vergeten zijn. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Tal van organisaties in Overijssel en Gelderland werken aan een activiteitenprogramma dat in september van start gaat.
Grote delen van Gelderland lagen in de frontlinie vanaf september 1944. Overijssel werd in de loop van april 1945 bevrijd met Haaksbergen als eerste op 1 april en Kampen als laatste op 17 april. Vandaar dat in de Kamper Stadskazerne op 17 april jongstleden het laatste WO2 Café werd georganiseerd.

Boekbespreking met een medewerker van HCO.

Kamper verhalen
Via de media was iedereen uitgenodigd om naar Café Paatje in de Stadskazerne te komen met interessant materiaal of belangrijke anekdotes. Projectleider Ewout van der Horst (HCO) was niet ontevreden over de opkomst. Het gehele project heeft een schat aan indrukwekkende verhalen opgeleverd, vertelt hij. Eén bezoeker liet een lijvig boekwerk zien waarin alle namen van gevangenen en meer te achterhalen zijn.
Reijer van ’t Hul, bekend als Sprookspreker van de Kamper Kogge, kwam ook zijn verhaal doen. Niet dat hij zelf de oorlog heeft meegemaakt maar uit eerste hand heeft hij genoeg van zijn ouders meegekregen. Zijn verhalen werden zorgvuldig opgetekend ofschoon het WO2 Café nadrukkelijk bedoeld is om de verhalen van directe ooggetuigen vast te leggen.

Reijer van 't Hul vertelt zijn verhaal aan RTV Oost.

Besmette stoel
Ter plekke werden door RTV Oost verhalen opgenomen. Op de speciale website is een selectie verzameld en na te lezen en te bekijken (zie onderaan). De toer vormt de opmaat naar april 2020 wanneer Overijssel 75 jaar Bevrijding gaat vieren. In de Stadskazerne kwam Erna Vrugteveen uit Zwolle met de stoel van de hoogste Duitse baas in Nederland, Arthur Seyß-Inquart. Deze nazipoliticus is één van de 22 belangrijke oorlogsmisdadigers die tijdens het Proces van Neurenberg werden berecht en ter dood gebracht.
Vrugteveen had geen vervoer naar het WO2 Café in Zwolle maar kwam nu met haar buurman naar Kampen. Haar ouders maakten na de bevrijding het verblijf van Seyß-Inquart schoon op landgoed Twickel in Delden. ”Daar hebben ze de stoel meegejat, pardon, meegenomen,” vertelt Vrugteveen voor de camera. De bedoeling is dat ze de stoel nu aan het Memory Museum in Nijverdal schenkt.
Met haar verhaal sloot ze de toer verrassend af. Haar bijdrage uit Kampen is de laatste op de zeer uitgebreide website van WO2 Café. De opmaat naar volgend jaar is gezet.

De stoel van Seyß-Inquart met eigenaresse Erna Vrugteveen.

Zie ook:
WO2 Café
Gevallenen WOII herdacht en bevrijding gevierd (2018)
Stille tocht ter herinnering aan deportatie (2017)
Stolpersteine in Kampen opgepoetst (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x