Gevallenen WOII herdacht en bevrijding gevierd

Gevallenen WOII herdacht en bevrijding gevierd

Nieuws 0 Comment

Aandacht voor duurzaamheid op bruisend bevrijdingsfestival

Afgelopen dagen stonden in het teken van herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Er werden kransen gelegd bij de diverse oorlogsmonumenten die Kampen kent. Op meerdere plaatsen in Nederland werden een dag later Bevrijdingsfestivals georganiseerd en zo ook in Zwolle. Voor Kampenaren kon het daar op sommige punten een feest van herkenning zijn. Tussen de vele muziekoptredens en activiteiten door werd er op een speelse wijze aandacht gevraagd voor duurzaamheid.

Oorlogsmonumenten en Stolpersteine
Kampen kent elf oorlogsmonumenten, volgens Wikipedia, waarbij verschillende groepen slachtoffers worden herdacht. Vrijdagavond 4 mei werd, voorafgaand aan de landelijke twee minuten stille om acht uur, bij twee monumenten een korte ceremonie gehouden en een krans gelegd. Eerder hadden Scoutinggroepen bij alle monumenten de vlag gehesen. Samen met leden van de Nationale Reserve en het pantsergeniebataljon uit Wezep hielden zij de wacht. Tussen de kranslegging bij het monument in het stadspark en het monument aan de De la Sablonièrekade werd een stille tocht door de binnenstad gelopen. Bij het oorlogsmonument aan de IJssel werd anderhalf jaar geleden de ’Kleemansboom’ herplant, refererend aan het feit dat ”burgemeesters pal moeten staan voor het vrije woord”, zoals voormalig Kamper burgemeester Kleemans het toen uitdrukte (zie onderaan). Een ander permanent ’monument’ zijn de zogenaamde Stolpersteine, die recent weer zijn opgepoetst door ArboPostief. Vorig jaar deed Kamper Nieuws daarvan verslag (zie onderaan) en dit jaar waren RTV Oost en de Stentor getuige.

De Stolpersteine in de Venestraat herdenken de deportatie van familie Goudsmid.

Duurzaamheid op Bevrijdingsfestival
Zaterdag 5 mei werd de bevrijding in Zwolle gevierd met een groots openluchtfestival. De NOS zond live beelden uit vanuit Park de Weezenlanden waar zo’n 140.000 bezoekers werden geteld. Op de Familieweide traden de Vuilnismannen op die eerder in Kampen de opening van de Stadskazerne opluisterden. In het Windesheim Theater trad Vincent Corjanus op. De voormalig Kamper stadsdichter musiceert tevens en wil dit jaar met een nieuw muziek- en gedichtenprogramma door het land gaan reizen.
Het waterschap benutte de gelegenheid om aandacht te geven aan duurzaamheid, samen met partners en het Bevrijdingsfestival Overijssel. Onder de noemer ‘Ontdek de wereld van morgen’, bezochten ruim 750 kinderen de familieweide. Die was omgetoverd tot een ware ontdekplek. De volgende thema’s kwamen aan bod, waarmee kinderen spelenderwijs kennis konden maken: Klimaat (WDODelta), grondstoffen (ROVA), energie (Programma Nieuwe Energie Overijssel en Scania) en natuur. Ouders konden terecht bij het WakaWaka®-oplaadpunt om hun telefoon met zonne-energie op te laden en informatie te krijgen kregen over hoe WakaWaka® in ontwikkelgebieden bijdraagt aan versterking van de lokale economie.
Op het hoofdpodium verklapte Sanne Hans (zangeres van Miss Montreal en voormalig coach bij The Voice) dat ze weer vrijgezel is. Of de breuk na zes jaar met Daniël Smit, drummer van Handsome Poets, voor haar een persoonlijke bevrijding is, daarover repte ze niet.

De klimaattafel bij de activiteiten over duurzaamheid op het Bevrijdingsfestival Overijssel.

Zie ook:
Kleemansboom herplant door naamgever (dec. 2015)
Dankzij ArboPositief blinken de struikelstenen weer (mei 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x