Leerlingen nemen heft in eigen hand voor veilig verkeer

Leerlingen nemen heft in eigen hand voor veilig verkeer

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Basisschool Wonderwijs participeert in B.O.M.-project provincie

Op de brede stoep voor obs Wonderwijs in IJsselmuiden wordt vaak ongewenst gefietst en geparkeerd. De leerlingenraad heeft zelf het initiatief genomen om de schoolomgeving verkeersveiliger te maken. Daarvoor hebben ze zich aangesloten bij een project van provincie Overijssel. Als Basisschool OmgevingsManagers (B.O.M.) komen ze zelf in actie.

Overlast
Al enige jaren ervaren leerlingen en ouders overlast van fietsen en parkeren op de stoep. Die is namelijk erg breed is en in dezelfde kleur van de straat, aldus locatiedirecteur Maarten van den Oetelaar. Hij zegt daarover: „Ondanks dat we voldoende parkeerplekken hebben, zien we vaak al bij een spatje regen dat ouders hun auto vlak voor de school op de stoep parkeren om hun kinderen naar school te laten gaan. We willen weer terug naar de situatie dat de stoep gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is.”
Daarvoor hebben ze ingehaakt op het B.O.M.-project van provincie Overijssel. Afgelopen donderdag stonden de leerlingen er voor het eerst in hun gele hesjes. Van den Oetelaar: „We hebben al eens eerder met een provinciaalproject meegedaan en we hadden ook enige tijd een verkeersouder. Die zocht met de wijkagent naar een oplossing. Nu spreken kinderen de leerlingen en hun ouders aan.”

Basisschool Wonderwijs participeert in B.O.M.-project provincie Overijssel.

B.O.M.-project
In Zwartsluis startte twee jaar geleden het allereerste B.O.M.-project: kinderen zijn Basisschool OmgevingsManager. Zij leiden de drukte in goede banen. Ook daar hadden leerlingen het initiatief genomen. Volgens procesbegeleider Arwin de Hoog was het een bijzondere pilot: „Niet bedacht door volwassenen of experts, maar door kinderen uit de bovenbouw van de school. Want wie kunnen nu precies hun eigen problemen in de schoolomgeving het beste omschrijven en oplossingen bedenken? Juist, de kinderen.”
Het project komt voort uit de beleidsimpuls verkeersveiligheid van de provincie. Basisschoolleerlingen worden zich bewust van veiligheid en zelfstandigheid in het verkeer. Sleutel hierbij is dat de kinderen problemen signaleren en ook oplossingen zoeken. De eerste resultaten bij Wonderwijs zijn al merkbaar volgens Van den Oetelaar: “Want vrijdag, toen de B.O.M.-kinderen er niet stonden, zagen we toch echt dat fietsers eerder afstapten en over de stoep gingen lopen. Het komt van kinderen – dat is het sterke punt.”

Zie ook:
Aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid fietsroutes basisscholen
”Verbetering veiligheid” fietsers bij Broederpoort pakt averechts uit
Sluiproute Botermarkt voor fietsers wordt afgesloten

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x