Zalk haalt haar prijs op in Beieren

Zalk haalt haar prijs op in Beieren

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Vorige winnaar Dorpsvernieuwingsprijs organiseert groot feest

Een groepje Zalkenaren heeft in het Duitse Hofheim hun eind vorig jaar gewonnen Dorpsvernieuwingsprijs verzilverd. Letterlijk en figuurlijk want ze wonnen de tweede prijs. Het onthaal was er niet minder om. Voor alle prijswinnende dorpen werd er drie dagen groot feest gevierd. Overdags waren er activiteiten als lezingen en excursies.

Onthaal
Donderdagmorgenvroeg 11 mei vertrokken acht dorpelingen uit Zalk naar het zuiden van Duitsland. In de deelstaat Beieren werden ze gastvrij onthaald in Hofheimer Land. Dit samenwerkingsverband van zeven gemeenten had een bont programma georganiseerd om haar dorpen in al haar facetten te presenteren. De binnenstad van Hofheim was het episch centrum van de activiteiten.
Zaterdagvoormiddag 14 mei vertrok het Zalker gezelschap moe maar voldaan weer terug. Enkele dorpsafvaardigingen keerden al eerder terug zoals uit Finland vanwege de vliegreis. Het blinkend schild voor de gewonnen prijs zal in het MFD worden opgehangen en de oorkonde uitgestald. Een geldelijke prijs hadden ze al eerder gekregen van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) voor de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs (zie onderaan).

Activiteiten
Donderdag waren er vier lezingen van dorpen die al aanwezig waren. In totaal gaven 21 dorpen acte de présence, ruim 600 personen, waarvan menigeen in klederdracht. Ray Haze, voorzitter van Dorpsbelangen Zalk, verzorgde samen met Annemarie van Gelder, jongerenvertegenwoordiging in Dorpsbelangen Zalk, een lezing over het dorpshuis. Dit MultiFunctioneelDorpshuis ’An de Steege’ had voor de internationale jury de doorslag gegeven voor bijna de eerste plaats. Vorig jaar bezocht een jury het dorp en was lovend over de inzet van vrijwilligers voor het hele dorp, zoals ook voor het goeddeels circulaire MFD (zie onderaan).
In de Hofheimer binnenstad presenteerden de dorpen zich op donderdag- en vrijdagavond. Iedereen kon deelnemen aan wandelingen, fietstochten en excursies, zoals naar de Joodse begraafplaats en de vroegere grens met Oost-Duitsland.

Ray Haze en Annemarie van Gelder geven een lezing in Hofheim.

Dorpsfeest
Zoals het een dorpsprijs betaamt, waren bij veel feesten ook de dorpelingen van de gastgemeente welkom. Vrijdagmiddag vond de prijsuitreiking en de daaropvolgende avond was het feest wel voorbehouden aan de gasten. Zaterdagmiddag was ook weer de ”Hofheimer Bevölkerung” welkom, inclusief de plaatselijke fanfare en orkest. De binnenstad van Hofheim bruiste en de internationale gasten genoten. De vrijwilligers uit Zalk kregen zo veel terug voor de vele inspanningen die ze plegen.
De gouden plak van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs 2022 was voor het Oostenrijkse dorp Stadtschlaining dat zo’n ongeveer 2100 inwoners telt. Met zilver ontkomt Zalk aan de organisatie van de volgende prijs uitreiking maar het feest en de waardering zijn er niet minder om.

Zie ook:
Zilveren onderscheiding voor Zalk in Europese dorpscompetitie (dec. 2022)
Europees jurylid opent nieuwe molenwinkel in Zalk (oktober 2022)
Zalk wint landelijke Dorpsvernieuwingsprijs (mei 2022)
Zalk in de race voor Dorpsvernieuwingsprijs (mei 2022)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x