Zalk in de race voor Dorpsvernieuwingsprijs 2022

Zalk in de race voor Dorpsvernieuwingsprijs 2022

Gemeente, Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Finale op zaterdag 14 mei bij Plattelandsparlement in Dalfsen

Het dorp Zalk staat in de finale van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs. Samen met Luttenberg en Varsselder Veldhunten dingen ze zaterdag mee voor goud. Met de tweejaarlijkse Dorpsvernieuwingsprijs stimuleert de LVKK bewoners zelf initiatieven te nemen die een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van hun dorp of regio. De jury was onder de indruk van de lange lijst van dorpsinitiatieven in Zalk.

Dorpsbelangen
Het dorp Zalk ligt aan de grens van gemeente Kampen. Vereniging Dorpsbelangen Zalk behartigt de belangen van haar inwoners. Die werken momenteel zelf aan een dorpsplan waarvoor de provincie subsidie heeft verstrekt. Daarvan is een projectmanager aangesteld die op het bestaan van de Dorpsvernieuwingsprijs wees.
De jury reageerde enthousiast op de aanmelding van Zalk. Uit de achttien inzendingen uit het hele land werden drie dorpen voorgedragen. ”Stuk voor stuk zijn de achttien dorpen prachtige voorbeelden van hoe bewoners zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen voor het realiseren van een leefbaar dorp,” aldus de jury die bestaat uit Elles Bulder (Hanze Hogeschool), Thijs van Mierlo (LSA) en Hans Cok (Ministerie van BZK).

Initiatieven
Ray Haze, voorzitter van Dorpsbelangen Zalk, kan zo een lijst van initiatieven opsommen die de dorpsbewoners zelf hebben ondernomen. Het dorpshuis dat in 2015/2016 is gebouwd met heel veel eigen inzet, de molen die maïs maalt (in tegenstelling tot De Valk in Kampen die graan maalt), de oprichting van ‘Duurzaam Zalk’ die de 250 zonnepanelen op het dorpshuis ”beheert”, de grote steun voor elkaar en voor de ouderen in coronatijd en op dit moment de opvang van twintig vluchtelingen uit Oekraïne waarvoor containerwoningen bij het dorpshuis gerealiseerd zijn.
In het dorpshuis is ook een balie waar pakketjes kunnen worden afgeleverd en opgehaald. ’s Morgens staat er een Wajong’er en ’s middags ene vrijwilliger.

De zolder van het dorpshuis in Zalk.

Bruisend
Zo houden de Zalkenaren met en voor elkaar het dorp bruisend. Ideeën die niet uit de verf zijn gekomen, zijn een aanlegsteiger voor cruise schepen, een idee dat Rijkswaterstaat afwees. Wel hebben ze zelf het onderhoud van de uiterwaarden op zich mogen nemen en wordt er al jaren toegewerkt naar het opknappen van het plein voor de molen.
De finaleplaats voor de Dorpsvernieuwingsprijs is een mooie blijk van waardering voor de dorpsgezindheid. De winnaar gaat door naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs die, ook om het andere jaar, in Oostenrijk wordt georganiseerd door Arge Landentwicklung. In Nederland zet de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) zich in voor een leefbaar platteland. Met Zalk in de voorhoede.

Zie ook:
Eigen groenbeheer biedt toekomst voor MFD Zalk (nov. 2018)
Zelf groenonderhoud verzorgen valt in goede aarde (nov. 2018)
Regen deert rommelmarkt in Zalk niet (sept. 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x