Zeisbrigade neemt oude boomgaard onder handen (video)

Zeisbrigade neemt oude boomgaard onder handen (video)

Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Strook naast Brunneper Voedselpark keert terug in oude glorie

Bij de opening van De Groene Brunneper bleek de gemeente ook de strook grond naast het Voedselpark in beheer gegeven te hebben aan parkwacht Robert de Reu. De Zeisbrigade kwam een eerste aanzet geven om de verwaarloosde strook gebruiksklaar te maken. Voor hen was het metershoge gras een mooie oefening voor de kampioenschappen in augustus.

Boomgaard
De strook grond achter de Geert van Woustraat, die doorloopt over de Beltweg, heet niet voor niets de Brunneper Bongerd. Menig oudere inwoner uit Kampen of Brunnepe herinnert zich wellicht nog de boomgaard (bongerd) van weleer. Robert de Reu hoopt samen met Tammo Katuin (NPV) de boomgaard van weleer terug te laten komen.
De strook is verwaarloosd en het gras tiert er welig. Een mooi klusje voor de Zeisbrigade. Vorig week woensdag en zaterdag kwam een groep van vijf vrijwilligers en maaiden het gras op ambachtelijke wijze. Het achterste deel, tegen de Beltweg aan, bleek te ”vervuild” met onkruid en te platgeslagen gras. Dat neemt de parkwacht van De Groene Brunneper nog onder handen. Binnenkort heeft hij vervolgens overleg met Katuin.

Het lange gras wordt ter hand genomen.

Zeisbrigade
Voorman Jaap, leraren Jan en Sybren en maaiers Aart en Liz togen twee middagen aan de slag. ”Met de zeis ben ik net zo snel,” vertelt Jaap. ”Bovendien stinkt een bosmaaier en maakt lawaai.” Onze cameraman laat dat horen in de video. Het gezelschap is allen ook vrijwilliger bij Landschapsbeheer Flevoland en/of Overijssel. Daar heeft Liz de cursus gevolgd. ”Naast mijn kantoorbaan geeft dit heerlijke beweging en stukken zinvoller dan zomaar lopen of fietsen,” schetst ze haar motivatie. De maaister vindt het ”jammer om machinerie te gebruiken”.
De uitnodiging van Robert de Reu was een welkome oefening voor de kampioenschappen op 31 augustus in Elsspeet. Jaap schetst enkele punten waar dan opgelet wordt: ”Kaarsrechte strook, kort en vlak (geen plukken), niet te kort (geen wortels eruit), houding, snelheid en hoe mooi natuurlijk.
Misschien blijkt de Brunneper grond straks door kampioen met de zeis gemaaid te zijn. Hoewel, Jaap merkt tenslotte op dat Friesland er vaak uitspringt: ”Daar maaien ze zo mooi joh!”

Zie ook:
Vanaf heden heeft Brunnepe haar eigen Voedselpark (video)
NPV inventariseert op Kampereiland perenbomenReageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top