Zilveren onderscheiding voor Zalk in Europese dorpscompetitie

Zilveren onderscheiding voor Zalk in Europese dorpscompetitie

Gemeente, Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Zalker dorpsgemeenschap wordt geprezen op vele aspecten

Het dorp Zalk is onderscheiden voor haar activiteiten voor en voor de dorpsgemeenschap. Half mei wonnen de dorpelingen de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs. Begin oktober kwam een delegatie van de Europese jury persoonlijk langs en nu zijn in Beieren de winnaars bekend gemaakt. Zalk eindigt op een gedeeld tweede plaats. „Dit is mooi hoor!”, reageert Ray Haze, voorzitter van Dorpsbelangen Zalk. In mei wordt de onderscheiding samen met de andere Europese winnaars gevierd. Nu was er al taart.

Juryrapport
Vijf dorpen uit Duitsland (2), Zwitserland, Tsjechië en Slovenië kregen een gouden onderscheiding ”für eine ganzheitliche, nachhaltige und mottogerechte Dorfentwicklung von herausragender Qualität”. Zalk won zilver, samen met dorpen uit Oostenrijk (4), Polen (2) en Duitsland (2) ”für besondere Leistungen in zahlreichen Bereichen der Dorfentwicklung”. Dorpen uit Hongarije, Slowakije, Finland, Tsjechië, Duitsland en België kregen brons ”für einzelne oder mehrere besonders überzeugende Entwicklungsprojekte”.
Zalk wordt geprezen om zijn duurzame, eigenhandig gebouwde dorpshuis ’An der Steege’ dat met het onderdak bieden aan talloze lokale verenigingen en initiatieven ten dienste staat van de hele gemeenschap. Die gemeenschapszin ziet de jury ook terug in de steun aan Oekraïners, aan dorpsgenoten en aan actuele thema’s als biodiversiteit en duurzaamheid.

Taart voor het dorp Zalk dat de Europese Dorpsvernieuwingsprijs won.

Wensen
Namens de gemeente kwam wethouder Boddeus het dorpsbestuur feliciteren met de zilveren onderscheiding. Naar aanleiding daarvan houdt de gemeente haar nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners op dinsdag 3 januari in Zalk. Er zal niet uitgebreid stil worden gestaan bij de prijs maar wel een video worden vertoond van de vele inspanningen van het dorp.
Aan de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs (zie onderaan) zat een geldbedrag verbonden dat is besteed aan de nieuwe molenwinkel (zie onderaan). De Europese prijs levert eer en aandacht op. En straks een feest in Beieren samen met andere winnaars uit Europa.
Na de taart aangesneden te hebben, kwam het gesprek op de wensen die er nog leven in het dorp. Veel is er al verwezenlijkt zoals het watertappunt en de inrichting van het plein voor de molen, dat nog loopt. Het plan voor één of twee drijvende aanlegsteigers wordt echter verzocht uit de la te halen. Van dit grote plan dat meer verbinding met de IJssel geeft, wordt niets meer gehoord.
Zalk bruist. De Europese juryleden zagen het, de wijkwethouder heeft het nu gezien en voor het nageslacht is het vastgelegd met de Europese dorpsvernieuwingsprijs.

Zie ook:
Europees jurylid opent nieuwe molenwinkel in Zalk
Zalk wint landelijke Dorpsvernieuwingsprijs 2022
Zalk in de race voor Dorpsvernieuwingsprijs 2022

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x