Zomeravondconcert in Harderwijk met Kamper beiaardier

Zomeravondconcert in Harderwijk met Kamper beiaardier

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Jasper Stam heeft een drukke zomeragenda

Op het carillon van de Grote Kerk in Harderwijk zal vrijdagavond de Kamper beiaardier Jasper Stam een concert verzorgen. In zijn woonplaats Kampen is hij betrokken bij de reeks Zomeravondconcerten op de beiaard van de Nieuwe Toren. Die concertreeks is vorige week beëindigd. In Harderwijk duurt een vergelijkbaar initiatief nog voort tot half augustus. Naast boekingen is Stam een veel gevraagd invaller deze zomermaanden.

Harderwijk
Waar in Kampen de Zomeravondconcerten op vrijdagavond plaats vonden van half juni tot half juli, daar staan ze in Harderwijk van half juli tot half augustus op de agenda. De opzet en zelfs de aanvangstijd (19u30) is hetzelfde. In Kampen geldt de Hof van Breda als luistertuin waar in Harderwijk het plein voor de Grote Kerk of het terras van hotel Baars wordt gesuggereerd.
Op die plaatsen zullen ook vrijwilligers van Stichting Beiaard Harderwijk rondlopen. Of ze koffie schenken als in de Kamper luistertuin is onbekend. Tijdens het vierde zomeravondconcert in een serie van zes zal Stam oude werken spelen van onder andere Bach, Haydn en Chopin en moderne werken van Geert D’hollander.

Kampen
Jasper J. Stam (1980) volgde orgellessen aan de Kamper muziekschool. Beiaard studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij onder andere de Kamper stadsbeiaardier Frans Haagen. Zijn Bachelor haalde hij in 2004 gevolgd door zijn Master in 2006. Aan de Universiteit Utrecht studeerde hij musicologie en aan de VU in Amsterdam theologie.
Als stadsbeiaardier is hij aan Hoogeveen verbonden. Door het hele land wordt hij gevraagd om in te vallen tijdens deze zomermaanden waarin bij veel carillons activiteiten worden georganiseerd. Voor hem vervalt daarmee de zomervakantie van de Pieter Zandt Scholengemeenschap waar hij godsdienst, klassieke talen en ckv (culturele en kunstzinnige vorming) onderwijst.

Jasper Stam op de St. Stevenstoren in Nijmegen.

Internationaal
Behalve in Nederland, heeft Stam ook beiaardconcerten gegeven in België en Polen. Vorig jaar werd hij derde bij een internationale wedstrijd voor beiaardiers in Zwolle en Kampen. Eerste en tweede prijzen won hij bij vijf andere beiaardconcoursen.
Stam speelde al eerder deze maand in Harderwijk, tijdens de wekelijkse bespeling op zaterdag van 11u tot 12u. Vorige week werd het Zomeravondconcert aldaar afgelast vanwege de tropische weersomstandigheden. De temperatuur liep op tot extreme hoogte in de kleinste beiaardcabine ter wereld.
Vanuit het traptorentje van de Grote Kerk in Harderwijk zullen vrijdagavond over de binnenstad van Harderwijk Kamper beiaardklanken worden uitgestrooid.

Zie ook:
Literaire start Zomeravondconcerten (Kampen)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x