Literaire start Zomeravondconcerten met Jan Ravensteijn

Literaire start Zomeravondconcerten met Jan Ravensteijn

Nieuws 0 Comment

Tot eind juli iedere vrijdagavond beiaardconcert Nieuwe Toren

Zomer in Kampen betekent muziek in Kampen. Oude muziek. Of nieuwe muziek op oude instrumenten. In de Bovenkerk en de Buitenkerk worden in juli en augustus veel orgelconcerten gegeven. De beiaard in de Nieuwe Toren doet vrijdagavonds volop mee. Het eerste beiaardconcert werd aangevuld met gesproken woord in gedichtvorm.

Zomeravondconcerten
In de Bovenkerk worden elke woensdag en zaterdag orgelconcerten gegeven, op woensdagmiddag aangevuld met een wisselend instrumentarium . Op het carillon van de Nieuwe Toren wordt vanaf half juni tot eind juli elke vrijdagavond een concert gegeven van half acht tot half negen. Beiaardiers uit binnen- en buitenland verzorgen de concerten hoog in de Nieuwe Toren. Soms breed en internationaal ervaren carillonisten, soms nieuwe sterren aan het firmament zoals de 24-jarige Bob van der Linde op 19 juli.

De stadsbeiaardier van Kampen, Frans Haagen, opent en sluit de serie. Op 14 juni trapte hij de concertserie af samen met voordrachtskunstenaar Jan Ravenstein. Samen hadden ze een bijzonder programma samengesteld en dat vooraf op het speelwerk van Haagen bij hem thuis geoefend. Terwijl Ravenstein gedichten voordroeg beneden in de Luistertuin, omlijstte Haagen die met beiaardmuziek. ”Vroeger ging de communicatie lastig,” vertelt Ravenstein, “maar tegenwoordig gaat het een stuk gemakkelijker met beider iPhones.”

Voordrachtskunstenaar Jan Ravensteijn draagt gedichten voor.

Hanzedagen
Tijdens de Hanzedagen twee jaar geleden had Ravenstein een vergelijkbare ’voorstelling’ gegeven. Zelf is hij (gepensioneerd) leraar Nederlands en draagt vaker gedichten voor. In Doesburg en Zutphen werd hij daarbij ook aangevuld door een carillon, zoals hij al een jaar of drie optreedt. Een hoogtepunt was een voordracht vanaf de Dom in Utrecht vorige jaar.

Het thema van de gedichten in de Luistertuin aan de Marktsteeg, dè plek om de beiaardconcerten te beluisteren inclusief programmaboekje en koffie, was muziek – in dubbele betekenis. Het bekende gedicht ’De Fanfare’ kwam ook langs marcheren en de goede luisteraar hoorde dat in het spel van Haagen.

Stadsbeiaardier
Frans Haagen is stadsbeiaardier van Kampen, Almelo, Zutphen en Doesburg en tevens werkzaam bij de Nederlandse Beiaardschool. Na de serie Zomeravondconcerten organiseert hij op zaterdagmiddag 7 september een carillon-jukebox en de week erop is het ’Open Toren’. Ieder uur laat de Nieuwe Toren van zich horen en zomers nog veel meer.

Achter Jan Ravensteijn laat het oude Kampen zich zien.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x