Zomeravondconcerten op beiaard Nieuwe Toren (video)

Zomeravondconcerten op beiaard Nieuwe Toren (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Tweede van zeven vrijdagavonden op 11 juni met Jasper Stam

De zomer is nu echt aangebroken waarmee de zomeravondconcerten hun naam er aan kunnen doen. Vorige week vrijdag is de serie beiaardsconcerten van start gegaan met Frans Haagen, de Voorster stadsbeiaardier van Kampen. Deze week geeft Jasper Stam een concert vanuit de Nieuwe Toren. Hij is de Kamper stadsbeiaardier van Hoogeveen. Vrijdagavond 11 juni van half acht tot half negen kan de binnenstad genieten van het klokkenspel met eersterangszitplaatsen in de Hof van Breda.

Stadsbeiaardier
Frans Haagen behaalde aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes het diploma Uitvoerend Musicus. Aan het conservatorium te Zwolle studeerde hij naast orgel (summa cum laude afgestudeerd Uitvoerend Musicus) ook hoofdvak kerkmuziek en koordirectie. Hij won prijzen op diverse beiaardconcoursen en is momenteel werkzaam als docent piano en beiaard bij Quintus in Kampen. Hij is stadsbeiaardier van Kampen, Almelo en Rijssen. Als concerterend beiaardier is hij veelvuldig te beluisteren en hij heeft opgetreden in alle bekende beiaardplaatsen.
Jasper Stam volgde orgellessen aan de Kamper muziekschool en studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Bernard Winsemius, Arie Abbenes, Henk Verhoef en Frans Haagen. In 2004 behaalde hij zijn Bachelor en in 2006 zijn Master. Tevens studeerde hij musicologie aan de Universiteit Utrecht en theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Op de Pieter Zandt Scholengemeenschap onderwijst hij godsdienst, klassieke talen en ckv en sinds ruim vier jaar is hij stadsbeiaardier van Hoogeveen.

BeiaardKring
In Hoogeveen staat de klokkentoren op het stadhuis. Eind vorig jaar dreigde Jasper Stam te moeten vertrekken door ingrijpende bezuinigingsplannen van gemeente Hoogeveen. Een motie van de gemeenteraad behield de stadsbeiaardier voor de Drentse plaats. In april vorig jaar gaf Stam een Bevrijdingsconcert waarover hij vertelde bij RTV Drenthe (zie onderaan).
In Kampen werd half januari 2001 de BeiaardKring Kampen opgericht op initiatief van stadsbeiaardier Frans Haagen met als doel het promoten van “onze schitterende beiaard” en de muziek die hierop ten gehore wordt gebracht. Naast de traditionele marktbespelingen op de beiaard in de Nieuwe Toren, op maandagmorgen en zaterdagmiddag, worden op dit instrument ook zomeravondconcerten gegeven. De concertserie wordt georganiseerd door de BeiaardKring Kampen en biedt een keur aan muzikale stijlen en genres, van stokoud tot piepjong.

Uitzicht op de Nieuwe Toren vanuit de Luistertuin (Hof van Breda)

Programma
In 2021 worden de zomeravondconcerten gegeven van vrijdag 4 juni tot en met vrijdag 16 juni van 19u30 tot 20u30. De beiaard is in de hele binnenstad te horen en aan de Marktsteeg (van de Burgwal naar de Buitennieuwstraat) ligt een speciale carillonluisterplaats, de Hof van Breda. Hier dempt het binnenstadrumoer en is er tijdens concerten een programma verkrijgbaar. Voor coronatijd werd er ook koffie en thee geschonken maar nu dient men daarin zelf te voorzien. Een klapstoeltje meenemen is ook een aanrader.
Het gehele programma voor 2021 is alsvolgt:
• vrijdag 4 juni: Frans Haagen, stadsbeiaardier
• vrijdag 11 juni: Jasper Stam, Kampen
• vrijdag 18 juni: Eddy Mariën, Mechelen (B)
• vrijdag 25 juni: Twan Bearda, Grimbergen (B)
• vrijdag 2 juli: Vincent Hensen, Appingedam
• vrijdag 9 juli: Gijsbert Kok, Den Haag
• vrijdag 16 juli: Frans Haagen (verzoekprogramma/jukebox)

Zie ook:
Literaire start Zomeravondconcerten met Jan Ravensteijn (2019)
Zomeravondconcert in Harderwijk met Kamper beiaardier (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x