Zeekadetten verkennen Kampen (video)

Zeekadetten verkennen Kampen (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Zomerkamp voert aanstaande zeerotten naar IJssel en Ketelmeer

Passanten op de IJsselkade kon het niet ontgaan zijn. Bij het Van Heutszplein hadden zaterdag enkele grote schepen aangemeerd. Met marinepersoneel, zo leek het. De opvarenden waren echter zeekadetten van ruim acht korpsen uit Nederland. Het jaarlijkse zomerkamp had ze dit jaar voor het eerst naar Kampen gevoerd. Dinsdag vertrokken ze naar Lelystad voor de tweede helft van de week. Kampen bleef achter met een glimp van het verleden.

Van Heutszkazerne
Na de schepen enigszins moeizaam ingeparkeerd te hebben voor de Schapensteeg, verzamelden alle zeekadetten zich binnen de hekken van de Van Heutszkazerne. In het gelid werden alle aanwezige korpsen afgeroepen waarop gesalueerd werd. Met achter de geüniformeerde zeelieden de twee wachthuisjes voor toeristenkiekjes moet het voor koning Willem III, wiens buste boven de ingang van de Stadskazerne toekeek, een klein feest van herkenning geweest zijn.
Zondagmorgen verzamelden alle kadetten, die een kerkdienst wilden bezoeken, zich op het dek van het zeekadettenkorps (ZKK) uit Urk. Andere korpsen waren afkomstig uit Waalwijk, IJmond, Alkmaar, Gouda, Heerhugowaard en Arnhem. Sommige hadden kadetten van andere korpsen meegenomen en zelfs enkele Engelse zeekadetten met wie een uitwisseling plaats vindt.
Voor de kadetten uit Lelystad was dit het eerste kamp want dat korps is recent opgericht. Urk is een aantal jaren geleden opgericht en groiet zo sterk dat er zelfs een ledenstop is ingevoerd. ZKK Nederland viert volgend jaar haar 65-jairg jubileum.

De zeekadetten lopen naar de Van Heutszkazerne.

Zeekadetten
”Enthousiaste jongens en meisjes die zich aangetrokken voelen tot scheepvaart of watersport in algemene zin.” Zo omschrijft ZZK Nederland haar leden. Het is een zelfstandige jeugdvereniging die hun leden voorbereidt op de maritieme arbeidsmarkt. Dat onderscheidt zeekadetten van waterscouts. De Scouting is meer gericht op recreatie en vermaak met inachtneming van de ideeën van oprichter Baden Powell – zowel praktische als sociale vaardigheden ontwikkelen.
Als leerschool hebben zeekadetkorpsen contact met marine, binnenvaart en koopvaardij. De meeste korpsen hebben een eigen os (opleidingsschip). Dat kan bijvoorbeeld een voormalige marineschip zijn.
De vaak wat oudere schepen vereisen het nodige onderhoud, hetgeen dan ook één van de activiteiten is binnen een ZKK. Een andere ploeg kan op de wekelijks zaterdagmiddag opruimen en schoonmaken terwijl een derde groep gaat zeilen, roeien of varen.
Dat waren ook de hoofdactiviteiten in Kampen waarbij er gezeild werd op het Ketelmeer. Daar lagen de zeilsloepen terwijl de motorsloepen aan de kade lagen. In totaal waren er acht korpsschepen, twee scheepjes van de marine en een havenvaartuig.
De zeekadetten kwamen in 2016 uitgebreid bij het Jeugdjournaal in beeld (zie onderaan). Het zomerkamp van vorig jaar haalde het NOS Journaal in onderstaande videoreportage.

Vertrek van de zeekadetten over de IJssel

Kampen
In Lelystad liggen de zeekadetten, tot het kamp zaterdagmorgen afloopt, in de Bataviahaven. De ligging in Kampen direct aan de binnenstad, had enige aarzeling opgeroepen bij kampleider Cees van Belle. In oktober was hij van Derde naar Zeekadet Officier Tweede Klasse benoemd. Voor dit zomerkamp was hij gevraagd om als Eerste Officier op te treden.
Zijn aarzeling betrof de overlast die het kamp kan veroorzaken door de kadetten en de scheepsmotoren. Aan de Kamper IJsselkade zijn ze echter wel wat gewend. Het aanmeren naast het centrum van Kampen maakte de sfeervolle baksgewijze opening mogelijk op het Van Heutszplein en een speurtocht op zondagmiddag door de Kamper binnenstad.
Van Belle c.s. werden tot hun plezier veel aangesproken. De kinderen reageerden positief op de speurtocht waardoor de primeur van het zomerkamp in Kampen geslaagd genoemd mag worden. De IJssel tenslotte gaf ook een mooi effect. Haar stroming vereiste voor het varen en aanmeren soms de nodige stuurmanskunst.
Het motto van de zeekadetten luidt ”De jeugd de weg naar de zee wijzen”. Bij hun vertrek dinsdagochtend naar Lelystad werden de zeerotten van de toekomst de weg naar de Zuiderzee gewezen.

Zie ook:
Jeugdjournaalbus bij zeekadetten (2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x