Marjolijn Dijkstra vraagt aandacht voor Zomerlezen

Marjolijn Dijkstra vraagt aandacht voor Zomerlezen

Kamper Kracht, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Enthousiast gedreven KinderzwerfboekenStation aan Sterrekroos

Met haar KinderzwerfboekenStation wijst de vrouw des huizes van Huize Dijkstra op het belang van lezen, ook tijdens de zomervakantie. Als er thuis geen leuke boeken zijn, kunnen kinderen terecht aan de Sterrekroos 33 of bij één van de andere KinderzwerfboekStations in Kampen, in Nederland of zelfs in Europa. Marjolijn kreeg de smaak als kind al te pakken in Frankrijk.

Kinderzwerfboek
Als kinderen stoppen met lezen, kunnen zij gemiddeld 1 tot 2 AVI-niveaus terugvallen (Analyse Voor Individualiseringsnormen – een maatstaf voor leesvaardigheid van kinderen en moeilijkheidsgraad van kinderboeken). Deze terugval noemen juffen en meesters de gevreesde ’zomerdip’. Met het concept van Kinderzwerfboek is dat niet nodig.
De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 gaf hij het idee Kinderzwerfboek cadeau bij het vijftigjarig bestaan van het Nationaal Fonds Kinderhulp.
Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in het hele land. Daar kan een kind een boek halen of brengen óf allebei.

Eén van de Kinderzwerfboeken uit het KinderzwerfboekStation Huize Dijkstra.

Huize Dijkstra
Als tienjarige nam Marjolijn Dijkstra (39) vaak boeken mee op vakantie en liet die vervolgens liggen op de camping in Frankrijk. Daar nam ze ook weer boeken mee en zo raakte ze verslingerd aan deze laagdrempelige manier van lezen. Het idee begon weer op te spelen toen ze thuis zat in de coronacrisis.
Een eerste speelgoedkistje van de kringloop werd al snel vervangen door een grotere, metalen kist van Marktplaats. De verkoper vond haar idee zo leuk, dat ze het meekreeg voor een appeltaart.
Ze houdt in de gaten dat de boeken niet al te oud zijn. Marjolijn wordt daarbij geholpen met regelmatige boekenschenkingen van Kinderzwerfboek en Bibliotheek Kampen.

Marjolijn Dijkstra toont één van de Kinderzwerfboeken uit haar Station aan de Sterrekroos.

Zomerlezen
Kinderzwerfboek zorgt dat de stations goed gevuld blijven deze zomer. Dat geldt ook voor andere KinderzwerfboekStations, zoals bij wijkcentrum Reijersdam en in Voedselpark De Groene Brunneper (zie onderaan).
Het aanbod loopt van peuter- tot tienerleeftijd en varieert door uitruil en nieuwe aanwas. De boeken hebben een sticker waarmee hun zwerftocht te volgen is. In onderstaande video moedigt Igor Krulsnor, ambassadeur van Kinderzwerfboek, alle kinderen aan om in de zomervakantie boeken te lezen.
Marjolijn sluit zich daarbij aan. Ze droomt van een groter KinderzwerfboekStation voor haar huis aan de Sterrekroos 33 maar helaas. Dat wijst de man des huizes van Huize Dijkstra af.

Zie ook:
Zwerfboeken voor kinderen bij De Groene Brunneper
Zwerfboekenkast Reijersdam biedt meer voorzieningen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x