Rijke Roomse Leven tentoongespreid in Buitenkerk

Rijke Roomse Leven tentoongespreid in Buitenkerk

Geschiedenis, Kerk, Nieuws 0 Comment

Zomertentoonstelling toont tal van attributen uit Kamper rooms verleden

Na twee jaar afwezigheid is de zomertentoonstelling terug in de Buitenkerk. In de rooms-katholieke kerk aan de Buiten Nieuwstraat zijn talrijke voorwerpen en curiosa uitgestald om te proeven aan het rijke roomse verleden van Kampen. Natuurlijk blijven bezoekers ook welkom om het interieur van de kerk te bewonderen of om rust en verstilling te zoeken.

Zomer
Dankzij een groep vrijwilligers kan de Onze Lieve Vrouwe- of Buitenkerk ’s zomers opengesteld worden voor bezoekers buiten de kerkdiensten om. Voor de jaarlijkse zomertentoonstelling is dit jaar niet gekozen voor een thema. Er is gekozen om ”flink uit te pakken” en mooie voorbeelden te tonen uit het rijke roomse verleden van Kampen.
Voor de talrijke voorwerpen en curiosa, die daaraan herinneren, is geput uit het rijke parochie-archief. De oudste stukken uit de parochieverzameling gaan terug tot de vijftiende eeuw, zoals het oudst bewaard gebleven register van doop-, huwelijks- en overlijdensinschrijvingen vanaf 1676. Het oudste archiefstuk in het parochiearchief is een bevestiging uit 1395 van een recht van overpad bij een erf in Brunnepe.

Talrijk
De talrijke documenten en voorwerpen zijn vaak kenmerkend voor de rooms-katholieke liturgie. Zoals de missaal (misboek) en monstrans (hostiehouder). Een kleine selectie uit de parochiebibliotheek toont onder andere een convoluut (samengebonden boeken) met postincunabel (drukwerk na de zestiende eeuw) en handschriften en wiegedrukken uit het Bregittenklooster dat in Kampen stond in de vijftiende en vroeg zestiende eeuw.
In een andere vitrine liggen onder andere bursa’s (foedraal) en palla’s (stijf linnen), een medaillon en een diadeem uit 1873, versierd met glazen stenen, die tot 1942 gebruikt werd om in de meimaand het Mariabeeld van het Maria-altaar mee te kronen.

Attributen uit het rijke roomse Kamper verleden.

Kinderaltaar
De fraaie neogotische preekstoel uit 1867 heeft een restauratie in de jaren zestig van de vorige eeuw niet overleefd. De fraaie beelden en voorstellingen, die deze kansel sierden, zijn wel behouden gebleven en worden voor het eerst sinds jaren getoond. Verder zijn er onder andere vaandels, kazuifels en zilver- en koperwerk te bewonderen.
In een vitrine liggen enkele bijzondere archiefstukken, gekozen uit duizenden exemplaren, en fraaie boeken. Er is bovendien een kinderaltaar ingericht. Wat dat inhoudt, mogen bezoekers zelf komen ontdekken. Op woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur tot en met Open Monumentendag (10 september).

Zie ook:
Feestelijke vieringen in de Buitenkerk
Buitenkerk leeft met passie en bezinning naar Pasen toe
Bedevaartgangers krijgen reiszegen mee (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x