Liturgiethema ’Verheugt u!’ roze gekleurd

Liturgiethema ’Verheugt u!’ roze gekleurd

Kerk, Nieuws 0 Comment

Pastoor Ton Huitink licht kort ”kek kleurtje” toe

Kerst nadert met rasse schreden. In de christelijke kerken wordt daarnaar toe geleefd met de vier zondagen van Advent. De derde adventszondag kent in de Rooms-Katholieke kerk de liturgiekleur roze. In de Buitenkerk was de aankleding daarop aangepast. De voorganger droeg een roze kazuifel. Pastoor Ton Huitink vertelde dat op deze zondag het wit door het paars heen komt waardoor het “kek kleurtje” ontstaat.

Advent
In het christendom wordt met de advent gedoeld op de aanloopperiode naar kerst. Veel mensen bereiden zich na Sinterklaas (of zelfs al eerder) op kerst voor met een kerstboom en plannen voor kerstdiners. In veel kerken wordt ter voorbereiding op het feest van het Licht op de vier aan kerst voorafgaande zondagen elke week een kaars op een adventskrans ontstoken. Zoals Latijn de oorspronkelijke voertaal is in de RK Kerk, zo is advent afgeleid van het Latijnse voltooid deelwoord ’adventus’ dat ‘’komst’ betekent.
Ofschoon advent niet in de Bijbel terug te vinden is, is het een  oude christelijke traditie omgeven door bijbehorende gebruiken. Op haar website licht de EO het een en ander toe (zie onderaan). Eén van de gebruiken in de RK Kerk is de kleur roze. Ofschoon de protestantse kerken zijn ontstaan uit een afwijzing van diverse rooms-katholieke gebruiken of voorschriften, sluipen daar ook de adventstradities binnen.

Het altaardoek volgt de liturgiekleur roze van zondag Gaudete..

Huitink
Vorig jaar ging op de derde Adventszondag in de Onze Lieve Vrouwekerk, beter bekend als de Buitenkerk, pastor Jaap Scholten voor in de dienst. In een interview met Kamper Nieuws gaf hij met kerst een uitleg van de liturgiekleur roze (zie onderaan). Dit jaar ging pastoor Ton Huitink voor in de Heilige Mis en droeg eveneens een passende kazuifel.
De ”zeer eerwaarde” drs. Ton Huitink is in juni geïnstalleerd als nieuwe pastoor binnen de Thomas a Kempis parochie. Zijn voorganger, pastoor Hans Boogers, was per 1 juli benoemd in Utrecht (zie onderaan). Huitink heeft de parochies van de H. Christoffel en de H. Norbertus en de parochie Thomas a Kempis onder zijn hoede gekregen. Bij uitzondering gaat hij twee keer op de dag voor, waar de protestanten veelal elke zondag twee diensten kennen.
Zondagavond houdt Huitink een korte overweging tijden een mediatatieve dienst met het Goylants Kamerkoor. De feestkleur wit schijnt meer en meer door het paars, de liturgische kleur van inkeer en voorbereiding. Ook de eerste sneeuw deze zondagochtend verlichtte het paars tot roze.

De kazuifel van de pastoor en de derde kaars van de adventskrans volgen de liturgiekleur roze.

Kamerkoor
Zondagavond 16 december is het Goylants Kamerkoor, onder leiding van Bas Halsema, te horen in de Buitenkerk. Het concert begint om 19u00, de kerk is open vanaf 18u30 en de toegang is gratis. Het programma is een afwisseling van ‘Carols & Lessons’ dat betrekking heeft op Advent en Kerst.
De carols die het koor zingt hebben vrijwel alle hun oorsprong in de middeleeuwen en renaissance. In iedere carolviering is er ook ruimte voor “community singing” oftewel bekende carols die door iedereen kunnen worden meegezongen. Verheugt u!

Zie ook:
De roze kazuifel en de roze stola
Scheidend pastoor Boogers vertrokken naar Utrecht
De oorsprong en betekenis van advent (EO Visie)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top