Zorgen rondom coronacrisis verschuiven

Zorgen rondom coronacrisis verschuiven

Achtergrond, Nieuws, Politiek 0 Comment

Bezorgdheid burgemeester gaat over naar zijn burgers

De coronacrisis baart iedereen zorgen. De getroffenen door het akelige virus en anderen door de overheidsmaatregelen die iedereen treffen. In aanvang uitte burgemeester Koelewijn zijn zorgen over ongewisse ontwikkelingen en ongehoorzame burgers. Nu komen meer en meer de burgers aan het woord. Een inwoonster van Kampen ging met de burgervader in gesprek over haar onbehagen bij de aanhoudende maatregelen.

Viruswaanzin
Nu het coronavirus over zijn (eerste?) piek heen is, protesteren meer en meer mensen tegen de strenge maatregelen die deels in stand worden gehouden. Ze worden zelfs vastgelegd in een zogenaamde noodwet om meer juridische basis te geven dan de veel te lang durende noodverordeningen. In de beweging viruswaanzin.nl hebben Nederlanders van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking elkaar gevonden in de roep om meer openheid van zaken en een nuchtere kijk op een volledig verhaal.
Uit Kampen zijn meerdere sceptici bij de redactie bekend en één van hen ging in gesprek met burgemeester Bort Koelewijn over haar zorgen. Marja Westerink werkt haar leven lang al in de zorg en kent coronaverhalen uit de eerste hand. Ofschoon ze beseft hoe akelig het virus kan uitwerken, tot aan sterven toe, toch kan ze niet aanzien hoe de hele samenleving ontwricht wordt met maatregelen waarvan ”het einde zoek lijkt te zijn”.

Burgemeester Bort Koelewijn toont zijn mondkapje.

Waarden
In maart sprak Kamper Nieuws met Bort Koelewijn, een week nadat de eerste besmetting in Kampen officieel was vastgesteld (zie onderaan). Veel was toen nog onbekend en bij Koelewijn leefde de vrees voor een lockdown, zoals her en der in het buitenland al was afgekondigd. Hij drukte zijn burgers op het hart om de adviezen van het RIVM te volgen om erger te voorkomen. De woorden van dr. Kolff bleken 75 jaar na de WOII weer opgang te doen: ”Alle waarden draaien om”.
Westerink, en velen met haar, hadden toen geen enkel bezwaar tegen de regels om verspreiding van het onbekende virus tegen te gaan. De twijfel komt nu, maanden later, opzetten. Er is inmiddels veel meer bekend maar niet alle informatie en onderzoeken halen de media. En blijkbaar ook niet de bewindvoerders die volharden in niet wetenschappelijk onderbouwde maatregelen. Voor het eerst in haar leven vraagt Westerink zich bij het handelen van de overheid af: „Word ik voor de gek gehouden?”

Bangmakerij
Een ander punt waartegen Westerink zich keert is de angst die gezaaid wordt. Het virus is slechts gevaarlijk voor bepaalde groepen. Een deskundige van het RIVM verklaarde recent in een technische uitleg aan leden van de Tweede Kamer dat het coronavirus minder ernstig blijkt te zijn dan aanvankelijk gedacht. De hele maatschappij gaat, al dan niet gedwongen, mee in de dwang van anderhalve meter afstand hoewel bij het nut daarvan grote vraagtekens geplaatst worden.
Tenslotte wijst Westerink op het schrijnende effect van diverse maatregelen, dat genegeerd lijkt te worden. Ze is heel opgelucht dat haar moeder anderhalf jaar geleden is overleden want die had dit nooit doorstaan. Koelewijn kijkt begripvol maar blijft toch zakelijk in zijn reactie en medeleven. Hij licht de procedures en de grondwet toe en zijn inzet voor zoveel mogelijk overleg en maatwerk. Hij belooft, daar waar hij kan, te wijzen op de vele onderzoeken en inzichten die onderbelicht blijven. Westerink heeft het gesprek zeer gewaardeerd en vertrouwt erop dat Koelewijn haar betoog in zijn oren heeft geknoopt.

Burgemeester Bort Koelewijn luistert aandachtig naar zijn inwoonster Marja Westerink.

Zie ook:
”Alle waarden draaien om” (video)
Eerste besmetting coronavirus in Kampen vastgesteld (video)
Klokkenluiding als boodschap van bemoediging (video)
Mondkapjeswedstrijd levert fraaie inzendingen op (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x