Zwerfboeken voor kinderen bij De Groene Brunneper

Zwerfboeken voor kinderen bij De Groene Brunneper

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Opening nieuw project Voedselpark trekt veel belangstelling

Brunnepe is een kinderzwerfboekenstation rijker. In Voedselpark ’De Groene Brunneper’ opende de Kamper jeugdburgemeester woensdag 5 februari een tot boekenstation omgebouwde telefooncel. Moeders snuffelden meteen met hun kinderen door de boeken. Dankzij sponsoring staan er diverse nieuwe boeken in die hier aan hun eerste zwerftocht kunnen beginnen.

Kleurrijke kast
Het project is in samenwerking met diverse partijen tot stand gekomen. Het idee om het station in een oude telefooncel onder te brengen, is afkomstig van Herman Zwakenberg. Als coördinator internationalisering deed hij het idee op in Berlijn. Technische studenten van het Deltion College bouwden de telefooncel om tot boekenstation. Grafische studenten schilderden de cel en gaven het een nieuw en kleurrijk uiterlijk.
Wijkverbindster Tamara Pietersz werkte mee namens de gemeente die de laaggeletterdheid graag ziet afnemen. Jeugdburgemeester Franco Koelewijn opende officieel de kast en hield zijn toespraak kort. ”Lezen is gewoon leuk” gaf hij aan. Hij is blij met de laagdrempeligheid van het initiatief die kinderen makkelijker kan verleiden tot het pakken (en lezen) van een boek.
Ridder Dolf was aanwezig met één van zijn jonkvrouwen (lees: nichtjes). Zelf heeft hij pas laat leren lezen en daarom ondersteunt hij het project van harte. Van de drie stripalbums, die tot nu toe over Ridder Dolf zijn verschenen, gaf hij een eerste exemplaar van tien jaar geleden voor de zwerfboekenkast. Hij warmde de kinderen ook nog op met het vertellen van een spannend verhaal waar Dolf als ridder natuurlijk vol van zit.

Studenten van Deltion hebben de oude telefooncel een tweede leven gegeven.

Delen
Naast het bevorderen van lezen, noemt Zwakenberg ook de circulaire economie bevorderen als doel. Dat is het geval als mensen oude of gelezen boeken in de kast achterlaten. Die kunnen dan een tweede leven krijgen, zoals ook de afgeschreven (en dankzij een schenking van de Rotary ook nieuwe) boeken die de bibliotheek beschikbaar stelt.
Namens Bibliotheek Kampen was Irma Hollander aanwezig. Zij coördineert de kinderzwerfboekenstations in gemeente Kampen, waarvan er zo’n twaalf geregistreerd zijn. Als leesconsulente zette zij het eerste Kamper zwerfboekenstation op bij de Koningin Emmaschool in Brunnepe. Daar verzorgen de ouders de collectie en doorstroming van (zwerf)boeken.
Het lenen van boeken bij de bieb of uit een zwerfstation versterken elkaar, volgens Hollander, die daarmee de drempel zo laag mogelijk wil houden. Mensen kunnen zelf een station opzetten, zoals op het Meerrijk het geval zou zijn, en hun station aanmelden. Een nationale stichting houdt zich hiermee bezig en geeft ieder zwerfboek een sticker met een eigen code. Met die code kan het boek gevolgd worden.
Voor parkbeheerder Robert de Reu sluit het initiatief nauw aan op één van de doelen van de Groene Brunneper: delen. Voor de kinderen gaan zulke idealen te ver. Die gingen gewoon lekker lezen.

Jeugdburgemeester Franco Koelewijn en Ridder Dolf presenteren de zwerfboeken.

Zie ook:
De Groene Brunneper herstelt Belter Bongerd in ere (2019)
De Groene Brunneper presenteert plan aan gemeente (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x