Berging IJsselkogge (deel 2):<br>Uitvoering volgens beproefde methodes

Berging IJsselkogge (deel 2):
Uitvoering volgens beproefde methodes

Nieuws 0 Comment

Zorgvuldige voorbereiding en voortdurende monitoring van bewegingen


Bij de bergingsoperatie van de IJsselkogge, die afgelopen maandag 7 september werd aangekondigd, wordt geen enkel risico genomen. De aak en de punter naast de kogge worden eind september boven water gehaald. Voor de IJsselkogge is een speciale constructie gebouwd waarin het nog in goede staat verkerende wrak naar boven wordt gehaald. Aanstaande maandag en dinsdag zullen de eerste verrichtingen deels vanaf de wal zichtbaar zijn.

Het stroomscherm wordt gebouwd bij Hebo in Zwartsluis.

Afgelopen woensdag 9 september is een groot stroomscherm op de IJssel nabij de Buitenhaven van Kampen gearriveerd. In deze constructie wordt, als ware het in een mand, de IJsselkogge gehesen. Hiervoor worden 20 kabels onder de kogge aangebracht met spuitlansen die onder het schip door worden geschoten. Samen met de dwarsverbindingen wordt dan een hijsframe gevormd. Het werken met de spuitlansen, die het mogelijk moeten maken om de kabels onder de kogge door te trekken, komt heel nauw en is daardoor een spannend moment. Mogelijk wordt er dan puin gevonden onder de kogge, dat destijds gestort is, maar dat hoeft geen probleem te zijn. In een controlekamer op het ponton wordt de spanning op de kabels, en daarmee elke beweging en trilling, in de gaten gehouden.

Het hijsframe wordt voorzichtig door de sluis van Zwartsluis gevaren.

Onder water kan een flinke stroming staan en het stroomscherm heeft daarom mede als doel deze stroming te breken om het werk voor de duikers mogelijk te maken. Duikers zullen het schip, dat gevuld is met klei en zand, leeg moeten maken. In het voortraject is besloten om de IJsselkogge in één keer helemaal naar boven te halen. Er is afgezien van de optie om het schip onder water in stukken te zagen, hetgeen een bijna ondoenlijke klus is. Decimeter voor decimeter zal de mandconstructie, met daarin de kogge, naar boven worden gehaald. Uiteindelijk zal het gevaarte in een ijzeren korset op het ponton worden gelegd. Afgelopen donderdag 10 september zijn de laatste boringen gemaakt en 3D-opnames waarna de klus nu echt kan beginnen.

Transport van stroomscherm en hijsframe over water richting Kampen.

Aanstaande maandag 14 september zullen vanaf 7u30 de activiteiten beginnen om het stroomscherm te plaatsen. Het gevaarte is 24m lang, 15m breed, 8,5m hoog en weegt 60 ton. De plaatsing zal vanaf de wal te volgen zal zijn. De volgende ochtend, dinsdag de 15e, zal tussen 8 en 9 uur de eerste duik worden uitgevoerd. Men kan hierbij niet aanwezig zijn op het werkponton maar vanaf de wal is het wel te volgen. Als alles volgens plan verloopt, zou de klus medio december geklaard moeten zijn. De ponton komt dan voor de kade van Kampen te liggen waarmee de Hanzestad van weleer een zeer unieke trekpleister krijgt tijdens Kerst in Oud Kampen.

Het stroomscherm om het werk voor de duikers bij de IJsselkogge mogelijk te maken, is gearriveerd.

Zie ook:
Berging IJsselkogge (deel 1): Werkzaamheden starten deze week

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x