Waterschap wijst nadrukkelijk op kurkdroge dijken

Waterschap wijst nadrukkelijk op kurkdroge dijken

Natuur, Nieuws 0 Comment

Beleef de droogte met de Belevingskaart

De dorre droogte dezer dagen eist zijn tol in de natuur. De brandweer heeft het druk met al dan niet kleine natuurbranden. Mensen wordt gevraagd extra waterbakjes buiten te zetten voor vogels. En ook de dijken zijn uitgedroogd. Om verdere schade te voorkomen, moeten alle dieren van de dijk af. Eerder waarschuwde het waterschap al voor graven in dijken en voor blauwalg. Ze heeft de droogte online in beeld gebracht met de Belevingskaart.

Beweidingsverbod
Vanaf woensdag één augustus moeten alle veehouders hun dieren tijdelijk van de dijken afhalen. Bij begrazing wordt door de droogte het wortelstelsel van de grasmat aangetast. Het gras op de dijk kan moeilijk herstellen terwijl de grasmat juist als beschermlaag van de dijk dient in tijden van hoog water. De grasmat van dijken, en de toplaag waarin de wortels zitten, is verdroogd door de lange periode zonder regen. Het waterschap stopte eerder al met het maaien van dijken. Langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen was op zeven juli jongstleden al een beweidingsverbod ingesteld. Waterschap Drents Overijsselse Delta breidt dat woensdag uit naar alle dijken en keringen in haar werkgebied.

Graafschade aan dijken door honden.Kapot graven
In juni sloeg het waterschap alarm over honden die opeens massaal de dijken begonnen kapot graven. WDODelta had juist de muskusrat een beetje onder controle, toen de schade door gravende honden aandacht vroeg. Dit onderwerp was bij de waterschappen eerder geen belangrijk thema maar na muskusrat- en rijspoorschade is graafschade de derde grootste oorzaak. Men dacht aanvankelijk aan muizen maar daar gaan juist de honden achteraan. Hondenbezitters wordt dus met klem gevraagd hun hond in de gaten te houden bij het uitlaten op of naast dijken, te meer in deze droge periode. Er zijn borden geplaatst maar ”boetes uitdelen doen we niet,” laat een woordvoerder weten.

Belevingskaart
WDODelta heeft online een belevingskaart ontwikkeld (zie onderaan) om te laten zien hoe ze omgaat met de droogteperiode en wat dit betekent voor het gebied. Foto’s, video’s en ander beeldmateriaal zijn gekoppeld aan specifieke locaties op de kaart. Zo is van Assen tot Deventer te zien waar het waterschap aan het werk is en hoe droogte hierin een rol speelt. Op de kaart kan bijvoorbeeld een kijkje genomen worden bij het dijkhuisje van de Barlosche Kolken. Of je kunt zien hoe bij gemaal Stroink rond de 400 m³ water ingelaten wordt uit het hoger geleden IJsselmeer (400.000 liter water per minuut!). Gedurende de droogteperiode plaatst het waterschap steeds nieuwe beelden op de kaart. Iedereen mag ook zelf droogtefoto’s delen door ze op te sturen naar web@WDODelta.nl.

Het waterschap houdt haar gebied ook meer en meer met drones in de gaten.

Blauwalg
Waar hitte bij asfalt de toplaag aantast (zie onderaan), daar zorgt ze in het water voor blauwalg. Feitelijk zijn dit bacteriën die van nature wereldwijd in zowel zoet als zout water voorkomen. Met name komen ze tot bloei in warme zomers als de watertemperatuur stijgt. Dat gebeurt nog sneller in stilstaand, relatief ondiep, water. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken en is niet direct te bestrijden. Het is meestal vrij snel te zien door de troebelheid van het water. Er ligt dan een blauw-groen-achtige drijflaag van kapotte algen op het water. Blauwalg verdwijnt vanzelf als de watertemperatuur weer terugloopt. Wanneer de warmte voorbij is of door regenbuien. De eenmalige buien van afgelopen zaterdag waren slechts een druppel op de gloeiende plaat. Op menig platendak letterlijk.

De droogte is ook van invloed op de waterkwaliteit.

Zie ook:
Waterschap is alert maar niet bezorgd
Belevingskaart Droogte
Provincie waakt over Molenbrug

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x