Kleindochter en gemeente kalefateren familiegraf op

Kleindochter en gemeente kalefateren familiegraf op

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Verhaal over familiedrama bij brand in 1952 wordt zo doorverteld

Op initiatief van de kleindochter is een monumentaal familiegraf in IJsselmuiden opgeknapt. De gemeente werkte mee aan de renovatie en vroeg er op Goede Vrijdag aandacht voor. Toen was het zeventig jaar geleden dat veel leden van het gezin Breuker omkwamen bij een uitslaande brand aan de Klokkensteeg 9. Het drama trok destijds landelijke aandacht.

Woningbrand
Het was geen koude dag maar men vermoedt dat de kachel opgestookt werd om de kokosmatten te drogen. Daarvan zou er één tegen de kachel gevallen zijn. Beide ouders en zes kinderen kwamen om het leven. Niet alle kinderen waren thuis en de opa van Melissa werd gered door zijn broer. Die tilde de twaalfjarige Koos uit het zolderraam maar daarbij zakte de negentienjarige Arnoldus zelf door de vloer.
Met een flinke hoofdwond werd hij later gevonden en Koos was door de brandweer uit de dakgoot gehaald. De moeder werd met een baby van acht maanden in haar armen aangetroffen in de bedstee.

Vuurzee
Het pand aan de Klokkensteeg 9 viel gemakkelijk ten prooi aan de vlammen op 11 april 1952. Het Kamper Nieuwsblad uit die tijd complimenteert de brandweer die snel ter plaatse was en kordaat optrad. De ”machtige vuurzee” werd snel bedwongen maar door de vlammen had niemand kunnen ontkomen.
De buurjongen had de brand om twee uur ’s nachts ontdekt. Het pand is nooit herbouwd en in de smalle Klokkensteeg ontbreken enkele huisnummers. Het transformatorhuisje dat op of naast nummer 9 staat, zou uit 1910 stammen.
Volgens een jubileumboekje voor de brandweer van Frits David Zeiler zou de dramatische brand in de Klokkensteeg in 1952 de aanzet zijn geweest tot een professionaliseringsslag bij de brandweer.

Begrafenis van de bij een woningbrand aan de Klokkensteeg 9 omgekomen gezinsleden in 1952.

Opknapbeurt
Toen Melissa van Velthoven het familiegraf van haar grootouders en diens kinderen bezocht, bleek het in slechte staat te zijn. Ze vroeg de gemeente om het op te (mogen of laten) knappen. Benno ten Brinke, beheerder van de Kamper begraafplaatsen, lijmde de grafsteen, zette ‘m overeind en maakte alles schoon. Melissa zorgde voor nieuwe beplanting. Ze heeft nooit veel meegekregen van het drama maar blijft er wel van onder de indruk.
Ze is blij met de opknapbeurt omdat ze het belangrijk vindt dat het verhaal doorverteld wordt. Vooral Kampenaren op leeftijd zullen de geschiedenis kennen want er werd nog jarenlang over gesproken op de scholen. Met de opknapbeurt van het familiegraf hopen Melissa en Benno dat het verhaal stand houdt. De verhalen ”die de stad lang zijn bijgebleven en verteld moeten blijven worden als eerbetoon aan het gezin en hun nabestaanden”.

Melissa van Velthoven bij het familiegraf van haar grootuders en kinderen.

Zie ook:
Leerlingen in Grafhorst krijgen persoonlijk brandweerboek uitgereikt (2019)
Jeugdbrandweer rukt uit voor Stadsgehoorzaal (2015)
Stadsbrandwacht Nick stelt zich voor (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x