Laatste Idéfixkamp krijgt bezoek van ’koningin Máxima’

Laatste Idéfixkamp krijgt bezoek van ’koningin Máxima’

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Jeugdkampen voor jonggehandicapte sluiten ”knallend” af na 25 jaar

Met een groots en ”knallend” kamp is na 25 jaar een einde gekomen aan de Idéfixkampen. In de Christinahoeve op vakantiepark Molecaten in Hattem genoten kinderen en jongeren met een handicap jaarlijks een onbezorgde vakantieweek. Tijden veranderen en door omstandigheden stopt het Idéfixkamp. Maar niet stilletjes. Op de laatste dag kwam, zogenaamd, Hare Majesteit koningin Máxima langs. Alle deelnemers werden tot ridder geslagen in de Orde van Idéfix.

Idéfix
De naamgever van het kamp en de organiserende stichting, het hondje van de stripfiguren Asterix en Obelix (zie Twitter), speelde deze week een hoofdrol. Idéfix begon elke dag met een filmpje voor de deelnemers en bereidde de deelnemers voor op het einde van de jeugdkampen. Idéfix is volwassen geworden, aldus Gerrie Kragt, voorzitter van de stichting, en wil na 25 jaar zelf ook eens op vakantie. Kragt is ook een drijvende kracht achter Kerst in Oud Kampen en bij haar verbleef het hondje het jaar door.
Stichting Idéfix werd opgericht in het najaar van 1997 en was in feite een voortzetting van een vergelijkbaar kamp bij Rotary. Die organisatie zorgde op vijf plaatsen in Nederland een vergelijkbaar kamp. Daarom komen de meeste deelnemers aan het Idéfixkamp uit Noord-Brabant. De vele vrijwilligers komen hoofdzakelijk uit Kampen en omgeving hoewel IJsselmuidenaar Ben Hermeler al zeventien jaar in Breda woont. Sinds vijf jaar helpt hij me om na zijn pensionering de handen goed besteed uit de mouwen te steken.

Hare Majesteit spreekt de jonggehandicapten toe.

Beëindiging
Het aantal vrijwilligers neemt echter af. Die zijn broodnodig, zeker voor de begeleiding en verzorging van de kinderen en jongeren met een lichamelijke, geestelijke of zelfs meervoudige handicap. Deze laatste keer waren er 38 deelnemers en op het hoogtepunt zijn het er wel eens 52 geweest. De leeftijd van vrijwilligers en de Christinahoeve wordt er ook niet jonger op, vertelt Kragt, en de aanwas van jeugd neemt af. Instanties geven tegenwoordig minder makkelijk de kinderen mee, vertelt de Kamperse die samen met onder andere Joep Roth vanaf het begin betrokken is geweest bij het Idéfixkamp. Er is besloten een punt te zetten achter de Idéfixkampen.
Alle deelnemers beleven nog een wervelende laatste week. De komst van Máxima is een hoogtepunt maar eerder in de week bezochten ze de burgemeester van Kampen en dat werd ook een heel avontuur.

De deelnemers worden geslagen tot ridder in de Orde van Idéfix.


Goudtransport
De burgemeester van Hattem had de kinderen en jongeren van het Idéfixkamp gevraagd een kist met goud naar haar collega in Kampen te brengen. Toepasselijk wachtte Sander de Rouwe de deelnemers op in de Gouden Zaal van het vroegere Kamper stadhuis. Het werd een test op toegankelijkheid voor de via trappen, binnendoor of buitenom, te bereiken zaal van Stedelijk Museum Kampen maar de traplift bracht alle rolstoelen probleemloos naar de zaal.
Daar sprak de burgemeester iedereen toe en vroeg een applaus voor alle vrijwilligers, waarna er gezang en gejoel losbarstte. Hij opende enigszins gespannen de kist en haalde er een dikke goudstaaf uit. Dat beloofde hij te gebruiken voor het toegankelijker maken van de stad. De deelnemers waren per bus en boot van de ene naar de andere Hanzestad gekomen en hadden onderweg het nodige meegemaakt met zeerovers en de beruchte vier gebroeders Dalton. Alles kwam goed zoals ook met het laatste Idéfixkamp. Jaren van plezier en een heuse riddermedaille van Idéfix zullen de herinnering levend houden.

Burgemeester De Rouwe krijgt goud van de deelnemers aan het Idéfixkamp.

Zie ook:
Koninklijke onderscheiding Gerrie Kragt (2019)
Burgemeester bezoekt Molecaten Ruiterdag (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x