Minister Carola Schouten op bezoek bij Het 8ste Werk

Minister Carola Schouten op bezoek bij Het 8ste Werk

Gemeente, Kamper Kracht, Nieuws, Politiek 0 Comment

Werkbezoek aan Kampen loopt naadloos over in campagnebezoek

Het was een komen en gaan de afgelopen weken op het erf van Het 8ste Werk aan de Zwartendijk. Op de officiële opening kwamen tal van relaties af en ook de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid trok veel betrokkenen. Tenslotte kwam minister Carola Schouten op bezoek. Daarmee gaf zij de aftrap voor de verkiezingscampagne van de ChristenUnie.

Ministersbezoek
Een werkbezoek aan Kampen stond al heel lang in de planning. Eerst gooide de inval in Oekraïne roet in het eten en later de val van het kabinet. Na de verkiezingen in november is Schouten niet meer verkiesbaar. Daarmee heet ze nu officieel “aftredend demissionair minister van Armoede, Participatie en Pensioenen”. Maandagmiddag 2 oktober werd ze bij Impact ontvangen door directeur Rob Rikmanspoel en wethouder Jan Peter van der Sluis. De werkwijze van het werkbedrijf en werkcafé vond ze bijzonder. Ze kreeg een rondleiding en sprak met meerdere mensen op de werkvloer. „Je ziet dat ze echt de tijd nam,” vertelt Van der Sluis later bij Het 8ste Werk.
Daarheen toog het gezelschap na het werkbezoek. Met de keuze om via de N50 te rijden, maakte ze ook kennis met de gebruikelijke opstoppingen op die autoweg. Het werkbezoek ging naadloos over in een campagnebezoek waar Alwin te Rietstap zich bij het gezelschap voegde. De wethouder uit Hardenberg staat vierde op de landelijke lijst. Gea Overweg en Jaap Boersma ontvingen de minister en vertelden over hun initiatief. Bij de rondleiding vertelde Romano over zijn verblijf aldaar dat voor hem een redding was. Patricia Klaus vertelde de minister over haar initiatief deelZe wat ze onder mocht brengen aan de Zwartendijk.
De bezoeken inspireerden minister Schouten die ze beide een voorbeeld voor het land noemde.

Romano vertelt minister Schouten over de crisisopvang bij Het 8ste Werk.

Eén tegen Eenzaamheid
Romano sprak ook bij de aftrap voor de Week tegen Eenzaamheid op donderdag 28 september. Gea noemde zijn verhaal ”het verhaal van iedereen”. Na tegen diverse problemen aangelopen te zijn, mag hij voor maximaal twee jaar bij Het 8ste Werk tot rust komen, zich nuttig maken en zijn leven op orde brengen. Gemeente Kampen en Stichting Welzijn hadden voor Het 8ste Werk gekozen om de Kom Erbij Week te starten.
Reina verblijft ook aan de Zwartendijk en gaf aan dat ”mensen vaak zich niet bewust zijn van hun eenzaamheid”. Suzelot sprak met wethouder Jan Peter van der Sluis die aangaf dat ”we doorgeschoten zijn in privacy en documentatie” zoals gegevens die niet meer uitgewisseld mogen worden tussen gemeentelijke afdelingen. Burgers die zich tot de gemeente wenden, moeten daardoor vaak meermaals hun verhaal doen.
Dit jaar richtte de Week tegen Eenzaamheid zich tot iedereen die met eenzaamheid te maken heeft. Eerder spitste het actieprogramma van het ministerie van VWS, dat sinds 2018 bestaat, zich toe op ouderen. Afgelopen week zijn er (gratis) activiteiten gehouden om mensen uit hun eenzaamheid te trekken. Bij thuiskomst keren ze echter terug in die situatie. De actieweek zorgt wel voor meer erkenning en begrip volgens de organiserende dames van gemeente en stichting.

Lee Anderson speelt bij de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid.

Officiële opening
Ofschoon Het 8ste Werk al geruime tijd draait, was er nog geen officiële opening gevierd. Daarmee was gewacht tot de acht appartementen voor crisisopvang gereed waren. Vrijdag 22 september openden burgemeester Sander de Rouwe en wethouder Jan Peter van der Sluis het werk van barmhartigheid met het letterlijk openen van de blauwe deur op het erf. Geassisteerd door wethouder Richard Boddeus die in het publiek zat.
Het erf aan de Zwartendijk 8 wil gastvrijheid bieden en noaberschap zonder zorgindicatie. De locatie herbergt een kleinschalige woonvoorziening als crisisopvang, een werkbevorderend talentenatelier en -werkplaats, het initiatief deelZe en meer. Alles gebaseerd op de principes van noaberschap: samen zorg dragen, samen delen en samen leven.
Alles begon in 2014 in een huiskamer aan de Burgemeester van Engelenweg in IJsselmuiden met eeTze. De eetgroep en plek van ontmoeting werd in 2015 officieel geopend door toenmalig burgemeester Bort Koelewijn en wethouder Eibert Spaan (zie onderaan). In 2018 verplaatste het initiatief van barmhartigheid zich naar Het Lokaal (zie onderaan). Kort daarna konden Jaap en Gea met forse provinciale en gemeentelijke subsidies de boerderij aan de Zwartendijk kopen waarna in 2019 Het 8ste Werk was geboren. Alles is ondergebracht in een stichting waarvan Gea en Jaap een basissalaris ontvangen.
De boreling groeit nog steeds en veel mensen waren op kraamvisite gekomen bij de opening. De gemeente versterkt met het initiatief haar sociale basis en Van der Sluis vatte het samen met de woorden ”doorzettingsvermogen, dak boven het hoofd en dankbaarheid”. Aan de stamtafel tenslotte werden verhalen uitgewisseld plus suggesties hoe het armoedebeleid beter kan. Geïnspireerd door de bijeenkomst ter gelegenheid van de officiële opening van Het 8ste Werk.

Wethouder en burgemeester openen officieel Het 8ste Werk.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x