Half november verschijnt eerste Kamper Almanak van HV ’Jan van Arkel’

Half november verschijnt eerste Kamper Almanak van HV ’Jan van Arkel’

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Historische vereniging beleeft historische groei na overname uitgave

Bij de presentatie van de vorige Kamper Almanak op zes juli vorig jaar, maakte burgemeester Sander de Rouwe bekend dat het SNS Historisch Centrum de uitgave overdraagt aan HV ’Jan van Arkel’. De foto’s bij dit artikel zijn van die bijeenkomst. Voor de historische verenging (HV) betekent de overdracht een forse toename van werk èn leden. Voor de Almanakliefhebbers betekent dit dat ze voortaan in de buidel moeten tasten.

Beëindiging
De Kamper Almanak kent een lange traditie. Van een adressenbestand van Kamper instellingen in 1928 is het uitgegroeid tot een cultuurhistorisch jaarboek dat in woord en beeld de Kamper gebeurtenissen in het voorbije jaar beschrijft. Sinds 1936 werd de Almanak uitgegeven door het SNS Historisch Centrum en het Frans Walkate Archief. Eerstgenoemd maakte deel uit van de SNS Bank die vorig jaar is overgegaan in de Volksbank. Deze concentreert zich op haar bancaire activiteiten en stopte daarom de sponsoring van de Almanak.
Ook aan het Frans Walkate Archief komt een einde. Gemeente Kampen neemt de collectie over maar niet het bijzondere pand aan de Burgwal waarvan het historische (bank)interieur deels een monumentale status heeft, inclusief een enorme kluis. De gemeente ziet geen nieuwe invulling voor het pand.

Schilder Martin-Jan van Santen en burgemeester Sander de Rouwe.

Voortzetting
Herman Broers, voorzitter van Historische Vereniging ’Jan van Arkel’, was vorig jaar blij ”de Kamper Almanak als drager van het cultuurhistorisch erfgoed van onze stad te kunnen behouden”. De Volksbank had in het voorjaar bekend gemaakt zich te herbezinnen op de toekomst van het SNS Historisch Centrum. Bij voorkeur zou de jaarlijkse productie en uitgave van de Kamper Almanak blijven bestaan. Het bestuur van ’Jan van Arkel’ meldde zich bijtijds voor overname en was één van de betrokkenen bij de gesprekken over heroriëntatie.
Alles is gelukt en de redactie is momenteel druk doende met het redigeren van de laatste stukken. Vrijdagmiddag 17 november wordt de Kamper Almanak 2023 om drie uur gepresenteerd in de Johan van Mulkenzaal, bovenin de Stadskazerne. Nu de SNS is weggevallen als sponsor, bedraagt de prijs €20 en voor leden van de historische verenging €15. De oplage bedraagt 1000 stuks van ieder 416 pagina’s.

Overdracht
Voor het Frans Walkate Archief is geen koper of overnamekandidaat gevonden. Het pand aan de Burgwal 43 gaat in de verkoop en de collectie heeft de Volksbank geschonken aan de gemeente. De bijzondere collectie over de geschiedenis van Kampen en omgeving bestaat uit vier delen, te weten een foto-, archief-, bibliotheek- en kunstcollectie.
Stadsarchief Kampen neemt de foto-, archief- en bibliotheekcollecties over. Een deel van de kunstcollectie gaat naar de collectie van Stedelijk Museum Kampen. De rest wordt opgeruimd. Cultuurwethouder Richard Boddeus vertoont geen spoor van spijt of teleurstelling over het einde van het Frans Walkate Archief. De schenking betekent volgens hem ”een enorme verrijking van de cultuurhistorische waarde van onze gemeentelijke collecties.” Eind dit jaar valt het doek.

Mathilde Wessels met naast zich SNS interim-manager Dennis Jansen.

De foto’s bij dit artikel zijn van de uitreiking van de laatste Kamper Almanak uitgegeven door SNS Historisch Centrum en tevens voor het laatst in het Frans Walkate Archief. Voor de presentaties van de Kamper Almanak 2015 tot en met 2019 klik hier.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x