Bort Koelewijn heeft definitief de ambtsketen afgelegd
Gemeente, Nieuws 13 september 2021, 0 CommentAfscheid van raad, burgers plus museumzaalbenaming
Officieel per 1 oktober maar praktisch per 10 september heeft drs.mr. Bort Koelewijn (67) zijn ambtsketen van burgemeester afgelegd. Na precies vijftig jaar in overheidsdienst gewerkt te hebben, nam hij afgelopen vrijdag en zaterdag afscheid. Respectievelijk van het bestuur in een bijzondere raadsvergadering en van de Kamper inwoners met een uitzwaaidag. Als één van de vele cadeaus werd een zaal in Stedelijk Museum Kampen naar hem vernoemd.
Prediker
De scheiding tussen kerk en staat leek even ver weg afgelopen vrijdag. In de Broederkerk legde Koelewijn in een bijzondere raadsvergadering zijn ambt neer. Koelewijn merkte het zelf ook op alvorens hij zijn gebruikelijke gedicht als opening van de vergadering voordroeg. Passend bij de entourage klonken er woorden van Prediker door de ruimte over ”de uren die voorbij vliegen” en ”de klok die zachtjes doortikt”.
De griffier las het officiële besluit voor volgens artikel 61b lid 1 van de Gemeentewet waarna Koelewijn de voorzittershamer overdroeg aan Marieke Spijkerman die, toen zij Koelewijn toesprak, kort het voorzitterschap overdroeg aan Nieke Jansen. Op de agenda stonden enkel sprekers die Koelewijn louter lof toezwaaiden.
Bestuur
Commissaris van de Koning, Andries Heidema, tevens partijgenoot (ChristenUnie) van Koelewijn, begon als eerste over het knalplezier van Koelewijn op de melkbus en zijn ”mediagenieke” optreden, zoals in het viraal gegane interview waarbij de vragenstelster zogenaamd per ongeluk in het water viel. Hij prees Koelewijn om zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen. Namens de Veiligheidsregio prees de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer Koelewijn om zijn betrokkenheid, bedrevenheid en de regie die Koelewijn in de hand wil houden.
Pas de derde spreker, Marieke Spijkerman, prees Anneke, de vrouw van Bort. Ze bedankte haar voor de ruimte die aan haar man heeft gegeven om zich volledig in te zetten voor zijn stad. Koelewijn werd, als derde in de geschiedenis, tot ereburger van Kampen benoemd. De stadssleutel die Koelewijn kreeg, meende hij te herkennen van de carnavalsvereniging aan wie hij het bestuur van Kampen jaarlijks enkele dagen overdroeg.
Hanze
Bort Koelewijn blijft nog een jaar lid van het Hanzepresidium. Om daar over een jaar opnieuw een Nederlander in verkozen te krijgen, suggereerde hij een goede lobby op te zetten. In de kerkbanken zaten twee burgemeesters van Duitse Hanzesteden, waaronder Meinerzhagen.
Eerste locoburgemeester Jan Peter van der Sluis gaf aan afscheid te nemen met een ”knoop in de maag”. Hij neemt tot 1 oktober de honneurs waar. Ook Van der Sluis ’eerde’’ Anneke. Een schoonzoon van Koelewijn lichtte tenslotte een tipje van de sluier op hoe het eraan toe gaat in huize Koelewijn. Feitelijk draait Anneke het huishouden met zes kinderen want Bort is of op het stadhuis of zit met zijn neus in de boeken. Koelewijns pensioenplannen behelsen wederom het oppakken van twee studies.
Museumzaal
Als afscheidscadeau van de wethouders kreeg Koelewijn een vernoeming naar hem van de zaal ’bestuur en rechts’ in Stedelijk Museum Kampen. Deze onthulling op zaterdag ging vooraf aan de uitzwaaidag voor de burgers van Kampen. De IJsselkade was afgezet en vele mensen en organisaties kregen kans om afscheid te nemen van Koelewijn, inclusief enkele demonstranten tegen de ingestelde coronarestricties.
Op de Kamper Kogge nam Koelewijn voor het laatst de vlootschouw af. Zaterdagochtend had hij zijn laatste bezoek aan een honderdjarige afgelegd. Na een bruisend, feestelijk weekeinde horen we nu niets meer van Koelewijn. Althans, dat is de bedoeling.
Zie ook:
• Adviescommissie wijst Kenne Grégoire aan voor portret Koelewijn
• Koelewijn en Tabak bespreken ‘De smaak van de burgemeester’
• Voornaamste stadsburger leidt nieuwe burgers rond