Stop voor de Witte Stok (video)
Nieuws, Video 15 oktober 2018, 0 CommentAandacht gevraagd voor (wettelijk) stopteken blinde en slechtziende verkeersdeelnemers
Maandag 15 oktober staat jaarlijks de Internationale Dag van de Witte Stok op de kalender. Wereldwijd wordt dan de aandacht gevestigd op de witte stok waarmee blinden en slechtzienden in het verkeer aangeven over te willen steken. In Kampen had belangenvereniging Bartiméus wethouder Van der Sloot uitgenodigd om proefondervindelijk te ervaren hoe dat gaat. Alles ging goed maar ze vond het wel ”eng”.
Witte Stok
Voortvloeiende uit de Week van de Toegankelijkheid, die vorige week werd afgesloten (zie onderaan), werd dit jaar onder het thema ’Stop voor de Witte Stok’ aandacht gevraagd voor de mobiliteit van mensen met een visuele beperking. Zij kunnen buitenshuis gebruik maken van een witte stok die als wettelijk stopteken geldt voor het overige verkeer. Ook kunnen blinden en slechtzienden daarmee eventuele geleidesporen volgen op de stoep en in gebouwen (zie video).
De Witte Stok kwam in zwang na de Eerste Wereldoorlog. Door het in die oorlog gebruikte gifgas liep menig soldaat blindheid op. Een Parijse gravin bedacht de Witte Stok die in 1931 voor het eerst werd gebruikt. Sindsdien verspreidde het hulpmiddel zich over de hele wereld en in 1944 werd de ’pendeltechniek’ ontwikkeld door een Amerikaanse sergeant. Hij ging geblinddoekt de straat op om proefondervindelijk obstakels te ervaren.
Zo werd maandagmorgen ook Irma van der Sloot als ’wethouder Inclusie’ een simulatiebril opgedaan. Onder begeleiding liep ze over de stoep voor Myosotis om vervolgens bij het zebrapad over te steken. Gewoonlijk volgt dat nog niet zo snel maar daarmee kreeg ze een zeer versnelde mobiliteitstraining.
Stichting Bartiméus
Opgericht in 1915 als de ‘Vereeniging tot bevordering van christelijke opvoeding en onderwijs voor blinde kinderen en jongelieden’ heeft Stichting Bartiméus veel kennis en ervaring opgedaan in het ondersteunen van mensen met een visuele en/of bijkomende beperking. De Kamper afdeling organiseerde maandagochtend de proefsessie van wethouder Van der Sloot. Onder de wachtende automobilisten werd informatie verspreid over de witte stok.
Door die op te heffen, geven blinden en slechtzienden aan over te willen steken. Het overige verkeer, zowel auto’s als fietsen, zijn verplicht te stoppen. Een blindengeleidehond kan een stoeprand aangeven maar niet zien of het stoplicht op rood of groen staat. In een mobiliteitstraining leren blinden en slechtzienden al hun zintuigen te gebruiken in het verkeer.
Tijdens de actie maandagmorgen konden ook andere aanwezigen, geblindeerd met een simulatiebril, zich verplaatsen in iemand met een visuele beperking. Twee stadswachten hielden het verkeer en de situatie in de gaten maar mochten de straat niet afzetten. Ook voor mevrouw de wethouder moest het een realistische situatie blijven.
Zie ook:
• Kampen Inclusief sluit week af
• Boem is ho (ervaringsverhaal)