Cor Adema voor voetlicht bij presentatie Kamper Almanak 2019

Cor Adema voor voetlicht bij presentatie Kamper Almanak 2019

Nieuws 0 Comment

Fraai geschilderde Kamper nestor nieuwste aanwinst Portrettengalerij

Dikker dan ooit is de Kamper Almanak 2019 die donderdag 18 juli werd gepresenteerd in het Frans Walkate Archief. Fors is ook de staat van dienst van Cor Adema. Hij kwam voor het voetlicht bij de presentatie met de opname van zijn ”kop” in de Portrettengalerij. Aan het Reevediep valt de eer toe de omslag te sieren. Andere historische gebeurtenissen vallen ook op hun plaats in de Almanak evenmin als cultuur en natuur in 2018.

Hoogtepunt
”De presentatie en overhandiging van het eerste exemplaar van de Kamper Almanak vormt ieder jaar weer een hoogtepunt,” zo leidde Herman Harder de drukbezochte middag in. De directeur van het SNS Historisch Centrum schetste kort de totstandkoming van de 85e editie van de Kamper Almanak. Daarna kreeg Geraart Westerink het word die dieper inging op de inhoud.
Kunsthistoricus en publicist Westerink is al veertien jaar als redacteur verbonden aan de Almanak. In die tijd heeft hij veel zien veranderen zoals de toename van 3 naar 30 schrijvers. Enkele nieuwe schrijvers doen hun intrede bij de Historische Bijdragen naast ‘’oude rotten’ als André Troost, Theo van Mierlo en Kees Schilder.
In de etalage komen bekende Kamper instellingen voor het voetlicht als Quintus, ’t Huys der Kunsten, cultuurZIEN en de twee Kamper musea in de binnenstad. De natuur komt er bekaaid vanaf maar wel krijgen de bijenvolken in de tuin van het Historisch Centrum weer aandacht.

Geraart Westerink en Herman Harder presenteren de Kamper Almanak 2019.

Uitgelicht
Vorig jaar nam de nestor van de Kamper politiek afscheid van de gemeenteraad. Naast 28 jaar raadswerk heeft Cor Adema zich voor veel meer geledingen in, en aspecten van, de Kamper samenleving sterk gemaakt. Martin-Jan van Santen heeft hem op doek vastgelegd voor de Portrettengalerij in het Frans Walkate Archief.
Dit archief vormt samen met het bedrijfshistorisch archief van de Volksbank het SNS Historisch Centrum. Westerink sprak zijn waardering uit naar de SNS Bank die nog steeds het convenant naleeft over het beheer van de erfenis van Frans Walkate. De Kamper Almanak kan daarnaast als cultuurhistorisch jaarboek blijven verschijnen door alle vrijwilligers die eraan meewerken.
De bijen in de tuin werken mee zonder het te beseffen. In de Almanak van 2017 kwamen ze ter sprake als bewoners van de vernieuwde binnentuin van het Archief. Dit jaar komt ”huisimker” Herman Martens aan het woord.

De binnentuin van het SNS Historisch Centrum.

Portret
Aan het woord tijdens de presentatie kwam ook ”meester Cor”. Zo staat de voormalige directeur van de Mgr. Zwijssenschool bij veel Kampenaren bekend. Naast zijn schoolcarrière is hij actief geweest voor de RK Buitenkerk en parochie. Toen hij lid werd van het KVP-bestuur, begon zijn politieke carrière die uitmondde in een koninklijke onderscheiding en de gouden erepenning van gemeente Kampen.
In de Almanak wordt zijn ijver voor her herstel van muurreclames genoemd alsmede het lichtplan dat hij introduceerde voor de Kamper binnenstad. Voor Kamper Nieuws heeft hij historische schoolplaten met Kampen beschreven (zie onderaan). Als stadsgids heeft hij menigeen met Campen kennis laten maken (zie onderaan) en de Bruine Vloot heeft ook baat gehad bij zijn ijver en inspanning (zie onderaan).
Zelf bedankte Adema tijdens de Almanakpresentatie zijn vrouw Lidy en zijn kinderen want ”hij was nogal eens van huis weg”. Na het onthullen van het schilderij sprak hij tenslotte zijn complimenten uit naar Martin-Jan van Santen: ”Hij heeft een prachtige kop van mijn gezicht gemaakt.”

Met zijn kleinkinderen "poseert" Adena afgebeeld door Van Santen (rechts).

Zie ook:
Hanzedagen en meer in Kamper Almanak 2018
Geschiedenisles met schoolplaten (deel 2)
Bruine Vloot ’s winters vrijgesteld van liggeld
Wie leidt in Kampen de toeristen rond?

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x