Afghaanse journalist belandt als vluchteling in Kampen

Afghaanse journalist belandt als vluchteling in Kampen

Nieuws, Politiek, Video 0 Comment

Saber Perzad krijgt verblijfsvergunning na bedreiging en ontvoering in islamitisch thuisland

Sinds de internationale terugtocht uit Afghanistan is begonnen, en de taliban de macht overnemen in grote gebieden van het land, gaat daar de veiligheidssituatie ras achteruit. Saber Perzad merkte dat aan den lijve toen hij een voor de islamitische republiek onwelgevallige reportage maakte. Hij zocht zijn heil in Nederland waar hij vorige week een huis toegewezen kreeg. Een week eerder was hij na anderhalf jaar herenigd met zijn gezin.

Nieuwszenders
Saber Perzad (29) is in zijn thuisland Afghanistan een bekende person. In 2012 begon hij als producer bij de televisiezender Ariane News. Vanaf april 2015 werkte hij als verslaggever en presentator bij de internationale zender Tolo News tot hij in december 2019 naar Nederland vluchtte. In juli van dat jaar was hij voor een opdracht in Nijmegen om een reportage te maken over Afghaanse migranten in Nederland die bij NEC voetballen en waren geselecteerd voor het nationale Afghaanse elftal.
Na terugkeer in Afghanistan maakte hij een reportage waarin Lida Huzoori aan het woord komt. Zij is het eerste vrouwelijke lid van een kleine groep paragliders in Kabul en wil Afghanistan vertegenwoordigen op internationale evenementen om haar sport te promoten, met name voor vrouwen. Ofschoon ze geheel bedekt was volgens de sharia, schoot dit in het verkeerde keelgat van de machthebbers in de Islamitische Republiek die Afghanistan is.

Sabber Perzad en Zarifa Nassvi ontvangen de sleutel van hun nieuwe huis.

Moslimstaat
Perzad werd na de reportage meermaals bedreigd en één keer ontvoerd. Daarop besloot hij in december gebruik te maken van zijn eerder verkregen visum en naar Nederland terug te gaan. Uiteindelijk wachtte hij in AZC Dronten de aanvraagprocedure af voor een verblijfsvergunning. Sneller dan gebruikelijk kreeg hij binnen zes maanden de uitslag die positief was. Het IND haalde vervolgens voor de kersverse statushouder zijn gezin naar Nederland. DeltaWonen wees hem een huurwoning toe en vorige week kreeg hij de sleutel van zijn begeleiders bij Vluchtelingenwerk van Welzijn Kampen.
Afghanistan is één van de vier islamitische republieken die de wereld momenteel kent. De sharia is daar leidend en volgens die islamitische wetgeving horen vrouwen niet in het publieke domein thuis. De pleidooi van Lida Huzoori voor meer vrouwelijke paragliders voldoet daar niet aan. Toch sprak Perzad met haar voor de camera van Tolo News, een dag later gevolgd door een studiodiscussie met een collega van Perzad.

Nieuwspresentator Samber Perzad

IND
De bedreigingen voor Perzad namen toe en volgens hem zijn de afgelopen vier jaar al elf collega’s van hem gedood. Een triest dieptepunt was een bomaanslag in 2016 op een bus waarbij zeven vrouwelijke reporters omkwamen en bijna twintig gewond. Zijn broer vluchtte tien jaar geleden al naar Duitsland en Perzad volgde nu zijn voorbeeld. Hij kwam in Ter Apel terecht waar hij na vijf maanden een gesprek had met de IND. Die besloot binnen een week hem een verblijfsvergunning voor vijf jaar toe te kennen en zette het proces tot gezinshereniging in gang.
Getipt in AZC Dronten zocht Perzad contact met Vluchtelingenwerk Kampen dat onder Welzijn Kampen valt. Hij had zichzelf al Nederlands geleerd en vond werk bij een Kamper bedrijf. Bij de sleuteloverhandiging legde dochtertje Asra meteen contact met buurtgenootjes en verkende met hen de speeltoestellen. Perzad hoopt later op Windesheim een studie te kunnen volgen maar is nu eerst druk met zijn nieuwe huis in te richten zoals ook zijn leven dat opnieuw zal vragen.

Asra Perzad met haar nieuwe speelgenootjes.

Zie ook:
Taalwandeling en inspirerende taalactiviteiten
Krachtenbundeling om taalvaardigheid te stimuleren (2019 – video)
Certificaten uitgereikt aan nieuwe taalcoaches (2017)

In onderstaande reportage start na 12m42 de door jihadstrijders gewraakte reportage.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x