Afsplitsing GBK na interne ’Turkse coup’

Afsplitsing GBK na interne ’Turkse coup’

Nieuws, Politiek 1 Comment

Vijftal prominenten Gemeente Belang Kampen gaan verder als Hart voor Kampen

Bij het vaststellen van de kandidatenlijst in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, is er een scheuring ontstaan binnen GBK. Vijf van de zeven fractieleden trekken hun kandidatuur in en hebben zich bij de Kiesraad gemeld met de nieuwe partij Hart voor Kampen. Het bestuur van GBK liet toe dat door een actie van de Turkse gemeenschap in Kampen Suat Azer hoog op de kandidatenlijst eindigde ten koste van enkele oudgedienden onder het vijftal.

Onvrede
Het vijftal betreft de prominente GBK-leden wethouder Albert Holtland, fractieleider Nardus Koster, commissielid Bruno Karel en raadsleden Piet Bergstra en Henk Prinsen. Volgens hen zouden veel kandidaten voor de kieslijst van GBK niet opnieuw met Suat Azer een fractie willen vormen. Suat zou ”een uitstekend raadslid zijn in een oppositiepartij maar minder functioneren in een coalitiepartij.” Volgens het vijftal zou Suat ”naar de mening van veel kandidaten te veel blijven hangen in het oppositie voeren” terwijl GBK juist aan een nieuw te vormen coalitie deel zou willen nemen.

Kandidatenlijst
Bij de vorige raadsverkiezingen eindigde GBK als grote winnaar op een tweede plaats. Lijstrekker Holtland nam toen als wethouder plaats in de coalitie. Commissielid Elina Schmidt-Blokzijl was al eerder gekozen als nieuwe lijsttrekker voor de komende raadsverkiezingen. In de week voor de ALV op zaterdag 18 december zijn er 71 nieuwe leden ingeschreven bij GBK met een voornamelijk Turkse achtergrond.
Het bestuur had het advies van een GBK-commissie, om Azer niet op de kandidatenlijst te plaatsen, genegeerd en liet op de ALV, waar bijna alle 71 nieuwe leden aanwezig waren, lijsten rondgaan zodat alle leden een lijstvolgorde konden aangeven. Vervolgens eindigde Azer op plek 2 en Holtland op plek 8.

Fractievergadering GBK in stadhuis Kampen.

Smaldeel
Steven Zwitse eindigde op plek 3. Alleen hij, Azer en Schmidt-Blokzijl vormen nu nog de GBK-fractie. Dat smaldeel vormt volgens het bestuur wel een “eensgezinde partij”. Zij ontkent de aantijging van andere leden dat de lijst tot stand is gekomen in strijd met statuten en reglement.
Het vijftal besloot geen negatieve energie te spenderen aan de onenigheid, laten ze weten. Zij hebben ervoor gekozen om onmiddellijk de nieuwe partij op te richten en in te schrijven. Onder de naam Hart voor Kampen willen zij deelnemen aan de raadsverkiezingen in maart.
In een eerste reactie laat het resterende deel van GBK weten de splitsing al weken te hebben zien aankomen. Na dit weekeinde komen ze met een officiële reactie.

Zie ook:
Uitslag verkiezingen gemeenteraad Kampen volgt landelijke trend (2018)
SP Kampen en PvdA-raadslid Suat Azer haken af door moederpartij (2017)
Albert Holtland ontvangt koninklijk eremetaal (2018)
Lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen bekend (2021)

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hg Hanekamp

Ik vond dit stuk nergens opslaan . Zorg eerst dat je je feiten op orde hebt voor dat je zo’n stuk plaatst. Ja er waren nieuwe lesen aanwezig. Maar dit waren mensen die al jaren op het gbk stemmen . In dit stuk laten jullie het voorkomen dat het er alleen nieuwe turkse leden bij aanwezig waren . In totaal waren er denk ik zo’n 20 mensen aanwezig van de Turkse gemeenschap. De ander nieuwe leden waren waren hier niet van. En wat maakt het uit bij welke… Lees verder »

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x