Agrarisch ambacht centraal tijdens Oogstdag op Zuideinde

Agrarisch ambacht centraal tijdens Oogstdag op Zuideinde

Nieuws 0 Comment

Burgemeester roemt in Kamperveen de ”zeer innovatieve sector”

Veel mensen staan er niet bij stil maar de agrarische sector is zeer innovatief en vernieuwend. Met die woorden opende burgemeester Sander de Rouwe de Oogstdag op Zuideinde (Kamperveen). Om dat in te voelen moesten de vele bezoekers wel in gedachten decennia teruggaan. Van oude trekkers tot dorsmachines en ambachten waren te bewonderen naast activiteiten voor jong en oud, waaronder een ploegwedstrijd.

De vorige Oogstdag (zie onderaan) was drie jaar geleden want de afgelopen twee jaar maakten de opgelegde coronaregels het te ingewikkeld voor de organisatie. Toen vertelde burgemeester Bort Koelewijn over zijn jeugd op de boerderij. Inmiddels is deze opgevolgd door Sander de Rouwe. Hij is ook goed bekend met het boerenleven in die zin dat hij meerdere Oogstdagen heeft meegemaakt in zijn Friese thuisland. Aalt van den Hul, samen met zijn vrouw Dirkje de drijvende kracht achter de Oogstdag, vertelde De Rouwe over zijn uitgebreide en goede contacten met Koelewijn destijds.

Rietvlechter Rob Triest

Het stralende weer en de vele bezoekers maakten er een geslaagde derde editie van de Oogstdag van in de buurtschap Trutjeshoek binnen het dorp Zuideinde dat doorsneden wordt door de grens tussen gemeentes Oldebroek (Oosterwolde) en Kampen (Kamperveen) als ook tussen de grens van Gelderland en Overijssel. In een lange rij stonden veel oldtimertrekkertjes te glimmen, alsook dorsmachines voor de rogge, generatoren en andere landbouwmaterieel. Rob Triest toonde zijn ambacht als rietvlechter en kinderen konden onder andere pony rijden.

Van den Hul schatte het aantal deelnemers op zo’n 120 waarmee het land voor zijn huis een bonte verzameling werd. De foodtruck van Bianca ontbrak dit jaar maar natuurlijk werd er ook aan de inwendige mens gedacht. Op allerlei manieren werd het zaterdag 20 augustus onder een stralende zon aan de Wittensteinse Allee een dag vol agrarische staaltjes van techniek en ambachtelijke vaardigheden.

Oude trekkers en generatoren

Zie ook:
Oogstdag Kamperveen toont boerenambacht van weleer (2019 – video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x