Sinds eeuwen weer recht gesproken in de Schepenzaal

Sinds eeuwen weer recht gesproken in de Schepenzaal

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Nieuwe interactieve educatieve audiopresentatie Stedelijk Museum

In de ruimte waar vroeger ook de rechtspraak plaats vond, is afgelopen donderdag eeuwenoude rechtspraak weer toe leven gebracht. In de authentieke Schepenzaal van Stedelijk Museum Kampen was op een modern audiomeubel een rechtszaak te volgen van zes eeuwen geleden. Samen met de burgemeesters van toen en nu velde een leerling van Villa Nova het vonnis.

Audiopresentatie
Speciaal voor de presentatie van de nieuwe audiopresentatie werd de schout (burgemeester) van zes eeuwen geleden weer tot leven gebracht door Reijer van ’t Hul. Op de banken van de schepenen (wethouders) zaten leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool Villa Nova. Zij zagen hoe schout Scriver met een dik boek binnenkwam, foeterend op een schepen over de Kamper vrijstelling van tol bij Terschelling.
Dat dikke boek was de zogeheten Digestum Vetus, waarin Peter Henricks tussen 1454 en 1473 opschreef wat de regels waren in Campen. Uit dat stadsboek, bewaard gebleven in het Kamper stadsarchief, zijn vijf waargebeurde rechtszaken ingesproken door Martin-Jan van Santen. Met rode lampen wordt de plaats in de Schepenzaal beschenen van de spreker in de discussie tijdens de rechtszaak.

Aftrap
De huidige burgemeester van Kampen was ook aanwezig en nam samen met Kay als eerste het audiomeubel in gebruik. Samen met de andere leerlingen kozen ze een zaak uit en luisterden ze vervolgens naar de beschuldiging en het verweer. Achteraf merkte iemand op dat het lang duurde alsof de spanningsboog voor de leerlingen met zes minuten al te lang was.
Er werden verschillende straffen geopperd voor de arme man die hout gestolen had in Brunnepe en Steenwijk. Een oor afsnijden of de doodstraf? De leerlingen verbaasden zich over de middeleeuwse straffen maar kregen zo een serieus inkijkje in de Hanzetijd op het gebied van rechtspraak.
Voor bezoekers van Stedelijk Museum Kampen is de unieke authentieke schepenzaal vrij te bezoeken met daarin het nieuwe audiomeubel. Oud en nieuw gaan daar technisch samen maar niet op het gebied van rechtspraak….

Zie ook:
Topstukken SMK opgenomen in Canon van Nederland (video)
Kamper boegbeeld schittert weer op televisie (video)

Villa Novalleerling Kay en burgemeester Sander de Rouwe.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x