Arja Doornbos (AWP) licht waterkosten toe (video)

Arja Doornbos (AWP) licht waterkosten toe (video)

Nieuws, Politiek, Video 0 Comment

Algemene Waterschapspartij vindt prijs van water niet te hoog

De waterschapsverkiezingen op 20 maart komen naderbij. Sommige (politieke) partijen roepen dat de kosten van water niet mogen stijgen. Wat is veiligheid, schoon en genoeg water u waard, vraagt de Algemene Waterschapspartij (AWP) zich af. Lijsttrekker voor AWP WDODelta, Arja Doornbos, legt uit waarom water zijn prijs heeft.

Organisaties
Nederland kent drie organisaties die zich met water bezig houden. Een lokaal waterbedrijf is verantwoordelijk voor het drinkwater. Het afvalwater wordt via het riool van de gemeente afgevoerd. Bij zuiveringsinstallaties wordt dat gefilterd en geloosd op het oppervlaktewater. Ook komt het dan weer in het grondwater terecht. Het waterschap waarborgt veiligheid middels dijken, waterbergingen en voldoende afvoer of juist vasthouden van water.

Kosten
Zuivering en watersysteem kosten een inwoner binnen het gebied van waterschap WDODelta ongeveer zeventig cent per dag. Voor het drinkwatergebruik (gemiddeld 235 liter per dag) betaalt een inwoner minder dan veertig cent per dag. Rioolheffing verschilt per gemeente en bedraagt ongeveer zevenenveertig cent per dag. De totale waterkosten per dag voor een inwoner zijn dus vergelijkbaar met een grote fles bronwater, zo rekent Doornbos voor.

Acht van de elf kandidaten van de Algemene Waterschapspartij (AWP).

Kwaliteit
Voor het AWP mag ”goede waterkwaliteit en -veiligheid nooit een reden tot bezuiniging zijn. Het waterschap moet efficiënt werken,” geeft AWP aan, ”en moet prioriteit leggen bij de hoofdtaken. Het mag geen onnodige kosten maken of risico’s nemen.” AWP ”bouwt ’bruggen’ tussen verschillende waterbelangen, zoals landbouw, natuur, burgers en bedrijfsleven zodat er ”écht meters worden gemaakt voor klimaat, waterkwaliteit en waterbeheer.”

Deskundigheid
De Algemene Waterschaps Partij is ”een organisatie van waterdeskundigen, die het belang van goede waterbeheersing kent evenals de belangen in het gebied. Met de slogan ”niet politiek, wel deskundig” weet AWP, naar eigen zeggen, de verbinding te leggen tussen lokale belangen. ”Op de kieslijst staan deskundige vertegenwoordigers uit het gebied,” verzekert ing. Arja J. Doornbos (foto bovenaan). De agrarisch milieukundige is projectleider gebiedsinrichting en al negentien jaar betrokken bij het bestuur van WDODelta.

Zie ook:
Wie doet wanneer wat waarom bij waterschap? (video)
Erfgoed krijgt meer aandacht bij waterschap (video)
Kringlooplandbouw goed voor water en landbouw (column Doornbos)


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x