”Niet politiek, wel deskundig”

”Niet politiek, wel deskundig”

Achtergrond 0 Comment

Algemene Waterschapspartij pleit voor meer waterbewustzijn

De rekenmodellen geven verschillende uitkomsten maar morgen zou er een einde kunnen komen aan de voorbije tropische dagen. Sterker nog, in België wordt noodweer voorspeld en dat zou onze kant op komen. Bij zowel uitblijven van neerslag als bij hoosbuien kunnen waterschappen een belangrijke rol spelen. Hun rol blijft echter onbelicht in de media, stelt het AWP. Zij pleit voor meer ”waterbewustzijn”.

Rol bij klimaatverandering
Volgens Ron van Megen, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP), heeft Nederland “het beste waterbeheer ter wereld. Alleen lijkt het wel of niemand weet hoe dat komt!” Hij klaagt over een recente reportage bij de NOS. Daarin wordt genegeerd wat waterschappen doen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. “Dat moet beter!” roept hij. Waterschap Drents Overijsselse Delta berichtte afgelopen dagen over blauwalg, sproeien, waterpeilen en ”kurkdroge dijken” (zie onderaan). Het is de AWP een doorn in het oog dat de landelijke media waterschappen stelselmatig onderbelichten in berichtgeving over klimaat. Terwijl klimaatverandering in Nederland vooral gaat over méér droogte en méér hoosbuien, de belangrijkste taken van de waterschappen. “Maar wie weet dat?” vraagt Van Megen.

Waternatuur is één van de thema's waarvoor de AWP zich inzet.

Waterbewustzijn bij inwoners
Volgens de voorzitter van de AWP moet ”meer waterbewustzijn van de inwoners leiden tot meer waardering voor de waterschappen. Die doen al 700 jaar hun werk stilzwijgend en goed. De waterschappen zijn nooit klaar met hun werk.” Arja Doornbos, bestuurslid van de AWP bij WDODelta vult aan dat “waterschappen en gemeenten elkaar naadloos aanvullen in stedelijk gebied.” Samen met het waterschap buigt gemeente Kampen zich al langer over het veranderende klimaat (zie onderaan). Als het aan de AWP ligt, gaan waterschappen ook meehelpen bij het voorkomen dat regenwater in het riool verdwijnt. Infiltratie van regenwater in de bodem lest de dorst van bomen en openbaar groen. In Brunnepe werd daarmee rekening gehouden bij de herinrichting van straten en met geveltuintjes (zie onderaan). “Wij zijn gericht op de lange termijn, en onafhankelijk van landelijke politieke belangen,” zegt Femmy Le Clerq-Westhuis van WDODelta. Zij concludeert dat “de AWP niet politiek is maar wel deskundig in waterschapsbestuur.”

Zie ook:
Provincie waakt over Molenbrug
Lodewijk Hoekstra legt eerste geveltuintje in Brunnepe aan
Medewerkers gemeente volgen workshop klimaatadaptatie (video)
Waterschap wijst nadrukkelijk op kurkdroge dijken

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x