BBBuurten over kippen en politiek in Zalk

BBBuurten over kippen en politiek in Zalk

Natuur, Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Forumdiscussie en kennismaking met kandidaten BoerBurgerBeweging voor waterschap en provincie

MFD ’An der Steege’ in Zalk krijgt aanstaande vrijdag bezoek van kandidaten uit gemeente Kampen die verkiesbaar zijn voor het waterschap en de provincie bij de verkiezingen op 15 maart. Maurits von Martels leidt een forumdiscussie en bezoekers kunnen in gesprek met de kandidaten Hans Ringnalda, Alwin Pleijter en Martien van ’t Hul. Lijsttrekker Carla Evers uit Hezingen is ook van de partij.

Maurits von Martels is “na een een uitstapje in de lokale en landelijke politiek nu weer actief als zij-instromer op het eigen melkveebedrijf”, zoals hij het zelf omschrijft. Hij was eerder actief bij het CDA. Drie jaar geleden hield hij spreekuur in Kampen met Hilde Palland en Kamper Nieuws maakte toen deze videoreportager van de politici uit het oosten des lands.

Provinciale Staten
Woensdag 15 maart vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. Voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben uit gemeente Kampen zich twee agrarische ondernemers kandidaat gesteld. Van de 23 kandidaten voor BBB (lijst 13) staan Alwin Pleijter op plaats 3 en Martien van ’t Hul op plaats 6. Beiden boeren in het buitengebied van Zalk ten zuiden van de rijksweg N50.

Pleijter heeft een melkveehouderij met zo’n honderd melkkoeien en twee melkrobots. Hij is eerder bestuurlijk actief geweest bij het CDJA en een korte periode bij het CDA in Kampen. Hij is goed bekend met de ministeries in Den Haag. Pleijter is een bijna geboren en geheel getogen Zalkenaar.
Van ’t Hul is door haar echtgenoot in Zalk beland met wie ze begin van de eeuw met pijn afscheid nam van de melkveehouderij door de beperkte bedrijfsomvang en de worsteling met de Haagse regels. Ze heeft nu een florerende paardenfokkerij en is daarnaast senior adviseur op milieutechnisch gebied voor de agrofoodsector.

In een gesprek met beide agrariërs vullen ze elkaar goed aan, zoals het hele BBB-team van Overijssel, geven ze aan. Ze zijn overtuigd van de toekomstbestendigheid en stabiliteit van hun partij BoerBurgerBeweging. Die is er echt niet alleen voor de boeren, zoals de naam al zeg. Volgens Van ’t Hul zijn er meer burgers dan boeren lid, waaronder ook fractieleider in de Tweede Kamer Caroline van der Plas.

Alwin Pleijter & Martien van 't Hul, kandidaten van BBB voor de Provinciale Staten van Overijssel.

Waterschap WDODelta
Op dezelfde dag worden de verkiezingen voor het waterschap gehouden. Kampen hoort bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hans Ringnalda uit Kampen staat op plaats 12 voor de BBB (lijst 9). Vorig jaar presenteerde hij op Kampereiland een lijvig naslagwerk over kippenziekten.

In een vurig pleidooi voor zijn kandidatuur komt dat terug: ”Water en vogelgriep zijn met elkaar verbonden. Daarom is het onder meer belangrijk waar en hoe waterbuffers worden aangelegd! En daar hoort waterbeheer bij. Droge voeten in natte tijden en natte voeten in droge tijden.”

Ringnalda kon achter de schermen kijken en was onder de indruk van de professionaliteit waarmee Caroline van de Plas en haar groep kandidaten screende. Aansluitend bij zijn partijgenoten ’op het land’ is hij er daardoor van overtuigd dat ”de BoerBurgerBeweging BBB naar verwachting niet snel uit elkaar donderen.”

Boekpresentatie op Kampereiland van Hans Ringnalda, kandidaat van BBB voor WDODelta.

Zie ook:
Avicultura publiceert naslagwerk over kippenziekten (video)
Zilveren onderscheiding voor Zalk (2022)
Eigen groenbeheer biedt toekomst voor MFD Zalk (2018)
Zalkerwaard groeit en bloeit (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x