Beweiding schapen op dijken verlengd

Beweiding schapen op dijken verlengd

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Waterschap verlengt periode door gunstig weer

Eigenlijk hadden de schapen vanaf aanstaande maandag niet meer op de dijken mogen grazen. Het waterschap heeft de toegestane beweidingsperiode echter met twee weken verlengd – met dank aan het goede weer. De gebruikelijke datum van 15 oktober hangt samen met het begin van het stormseizoen en de gebruikelijk hogere waterstanden in najaar en winter, aldus het waterschap, dat benadrukt dat de verlenging uitzonderlijk is.

Warm weer
Gerrit Hiemstra gaf het al aan bij zijn weerpraatje in het NOS Journaal: de nachttemperatuur van vrijdag op zaterdag was de gebruikelijke dagtemperatuur in deze tijd. Dit goede weer is goed nieuws voor de schapen. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft besloten de periode voor beweiding op de dijken te verlengen tot 1 november. Na de droge zomer (zie onderaan) heeft de grasmat zich goed hersteld. Een beweidingsverbod op de dijken werd al eerder ingetrokken (zie onderaan). Omdat op de Vechtdijken van Zwolle tot Ommen de grasmat op het talud en op de kruin van de dijken nog onvoldoende is hersteld, blijft daar het verbod van kracht.

Warme periode
Wel mag in de bermen langs de dijken aan de Vecht vee worden beweid – schapen wel te verstaan want koeien en paarden mogen nooit op de dijken lopen. ”Het is de eerste keer dat dit verlengd wordt en voor de boeren is dit ook een compensatie voor de droge zomer,” laat Klaas Jansen namens het waterschap aan de Persgroep weten. Het warme weer houdt tenminste nog een paar dagen aan maar de schapen hebben hun verlenging tot één november binnen. Tegelijk met de aangroei van het gras, houdt het waterschap zo met de inzet van schapen de grasmat op de dijken kort.

Bèèè bèèè mèèè mèèè

Zie ook:
Begrazing op bijna alle dijken weer toegestaan (augustus)
Waterschap wijst nadrukkelijk op kurkdroge dijken (juli)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x