Bewoners De Terpen ’ontwikkelen’ hun boomgaard (video)

Bewoners De Terpen ’ontwikkelen’ hun boomgaard (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Meedenken over inrichting en boomsoorten resulteert in ’eigen’ boomgaard en moestuin

Zoals de bewoners in een eerder stadium samen met professionals hun nieuwe buurt vorm mochten geven, zo hebben ze nu ook actief geparticipeerd in het ontwerp van moestuin en boomgaard in de nieuwste Kamper wijk De Terpen. Wijkwethouder Bernard van den Belt hielp een handje mee bij het planten van de eerste bomen.

Groen
De Terpen is een nog volop in aanbouw zijnde buurt in de nieuwbouwwijk Het Onderdijks. Eerder had De Terpen al de primeur van een Ontwerpfestival en het materialenpaspoort. Bij het Ontwerpfestival konden bewoners samen met ontwerpbureau IS Maatwerk meedenken over hoe hun nieuwe buurt vorm te geven (zie onderaan). Vorig jaar kregen de eerste bewoners een materialenpaspoort uitgereikt bij de sleutel van hun nieuwe paleisje (zie onderaan). Circulair bouwen heeft de toekomst.
Voor de moestuin en de boomgaard begeleidde Stimuland het proces. Een paar jaar geleden was deze stichting ook aanwezig bij een spreekuur over ’sociale kwaliteit’ bij Ons Erf. Projectcoördinator Giny Hoogeslag en milieukundige Jan ten Tije namen de Terpenbewoners mee in de ontwikkeling van het groen.

Boomgaard
De gemeente stelde de grond beschikbaar aan de bewoners die vervolgens zelf de moestuin en boomgaard mochten ontwikkelen, gebruiken en beheren. Voor het ontwikkelen van de boomgaard ter grootte van ongeveer 0,15ha, ontwierp een landschapsarchitect twee varianten. Ten Tije schakelde een pomoloog in die de bewoners meer vertelde over de verschillende soorten fruitbomen.
Na aldus geïnformeerd te zijn kozen de bewoners voor hoogstamfruitbomen en oude rassen voor hun boomgaard, zoals eerder ook in de Brunneper Bongerd zijn aangeplant. Bij een ervaren kweker zijn vijftien fruitbomen uitgekozen, inclusief twee walnotensoorten. Van het planten werd woensdagmiddag een feestje gemaakt waarin Van den Belt participeerde.

Wijkwethouder Bernard van den Belt helpt een handje mee.

Moestuin
De moestuin wordt zo’n 0,25ha groot. De ontwikkeling hiervan vroeg andere keuzes. Wordt het één gemeenschappelijke tuin of krijgt iedere bewoner een eigen stukje? En hoe het beheer en onderhoud te organiseren op een goede manier? De twee medewerkers van Stimuland bezochten drie tuinen met verschillende beheersvormen. De ervaring van de bewoners werd gepolst en hen werden tips gevraagd voor de moestuin in De Terpen. Het resultaat is in onderstaande video te zien.
In september vorig jaar werden de voor- en nadelen met de bewoners besproken en kozen ze voor een vereniging als beheersorganisatie. Nu gaan de bewoners samen bepalen welke afspraken ze met de gemeente en met elkaar willen maken en vastleggen als basis voor de op te richten vereniging. „Straks hebben de bewoners van de Terpen hun eigen fruit,” merkte Van den Belt tenslotte op. Van, voor en door de buurt.

Zie ook:
Bewoners nieuwe buurt Onderdijks betrokken bij ontwerp (2017)
Provincie houdt spreekuur ’Sociale Kwaliteit’ bij Ons Erf (2019)
De Terpen wordt opgeleverd met materialenpaspoort (2022)
Kunst in Het Onderdijks gecompleteerd (video -2020)
Leerlingen Villa Nova planten Tiny Forest in Onderdijks (video – 2019)



Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x