Bibliotheken Kampen en Zwolle zijn voornemens te fuseren

Bibliotheken Kampen en Zwolle zijn voornemens te fuseren

Gemeente, Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Landelijke wetgeving noopt Bibliotheek Kampen tot teveel taken

Achter de schermen broeide het al langer. Na nieuwe wetgeving in 2015 hebben de bibliotheken meer taken op hun bordje gekregen. Bibliotheek Kampen concludeerde een paar jaar later dat dat hen teveel werd. Sinds 2019 is gezocht naar een oplossing. Ze vond de Stadkamer, de bibliotheek in Zwolle, aan haar zijde. Op 20 mei dit jaar is besloten beide Raden van Toezicht tot een fusie. Die stap wordt nu verder onderzocht en bij goed gevolg zou de fusie in de loop van volgend jaar een feit kunnen zijn.

Stadkamer Zwolle
Een fusie met Bibliotheek Kampen zou voor Stadkamer Zwolle een tweede samengaan zijn in acht jaar. Per 1 januari 2015 gaan Bibliotheek Zwolle, kunstencentrum Muzerie en Kunst&Zo samen door het leven als Stadkamer. De laatste jaren heeft de ANBI-stichting naar eigen zeggen ”grote stappen gezet op het gebied van cultuureducatie, buurtcultuur en amateurkunst”. Toch worden de nieuwe taken, voortvloeiend uit de nieuwe wetgeving, haar ook te gortig. Evenals Bibliotheek Kampen keek Stadkamer Zwolle rond, sprak met andere bibliotheken en zou de beste klik gehad hebben met Kampen.
Op 1 januari 2015 werd de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) van kracht. Daarin wordt gesteld dat ”de bibliotheeksector zich moet vernieuwen om relevant te blijven in de toekomst, aanwezig moet zijn in het digitale domein en aansluiting moet vinden bij digitale media”. In concreto: tegengaan van laaggeletterdheid, participeren in digitale media en digitale vaardigheden bevorderen.

Bibliotheek Kampen
In mei 2016 nam Bibliotheek Kampen haar intrek in de Stadskazerne. Ook zij heeft de Culturele ANBI-status. De bibliotheek is een zelfstandige stichting maar met de gemeente als grootste subsidiënt (subsidiegever) is ze wel min of meer informatieplichtig aan de gemeente. Op 5 oktober lichtte ze het College van B&W in over het fusievoornemen en B&W lichtte een kleine maand later de gemeenteraad in. Daarbij geeft het stadsbestuur aan ”de komende maanden in een intensieve dialoog met Bibliotheek Kampen samen afspraken maken over het zo optimaal en integraal de gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de samenleving in Kampen te kunnen borgen”. In concreto: het stadsbestuur houdt de continuïteit (het voortbestaan) van de bieb in de gaten en de samenwerking binnen het cultuurcluster SAMBIQ. Verder verwijst verantwoordelijk wethouder Richard Boddeus naar de Raad van Toezicht.

Uitleenzaal Bibliotheek Kampen

Geld genoeg
Voor zowel gemeente als bibliotheek Kampen geldt dat geld geen probleem is. Deze week stelt de gemeenteraad de begroting vast. Door meevallers uit het gemeentefonds en toename van belastinginkomsten kan de gemeente weer veel geld ’oppotten’ in haar toch al zeer ruime reserves. Afgelopen vrijdag maakte staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) bekend dat er de komende jaren miljoenen Euri extra naar de openbare bibliotheken gaan.
Zij wil met dat geld ervoor zorgen dat elke gemeente een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening heeft. Oftewel gaten in het fysieke bibliotheeknetwerk gedicht en de online bibliotheek uitgebreid. Tevens wil Uslu een zorgplicht voor gemeenten instellen om in de toekomst de toegang tot bibliotheken te waarborgen. De bibliotheken in Kampen en Zwolle vertalen dat in een fusie.

Zie ook:
Levendige Stadskazerne tijdens BoekStartdag (2021 – video)
Verzelfstandiging SAMBIQ stopt bij gebrek aan geld (2019)
TaalChallenge tijdens Week v/d Alfabetisering (2019 – video)
Bibliotheek levert aan huis voor senioren (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x