”Gun bomen een tweede leven”

”Gun bomen een tweede leven”

Natuur, Nieuws, Politiek 0 Comment

GroenLinks vraagt om hergebruik gevelde monumentale boom

Het Kamper Stadspark kent monumentale bomen. Zeer recent moest er één gekapt worden. De fractie van GroenLinksin de gemeenteraad hoopt de restanten van de boom te kunnen behouden. Zij zou er graag meer mee doen dan zomaar rücksichtslos versnipperen. Fractievoorzitster Nieke Jansen doet hiertoe een beroep op het college van B&W. Tevens vraagt ze of gekapte en omgewaaide gemeentelijke bomen structureel kunnen worden herbestemd.

Waardering voor natuurmonument
Monumentale bomen verdienen extra zorg en aandacht. De betreffende boom nabij de Cellebroederspoort kon echter ”met het oog op de veiligheid” niet meer blijven staan. GroenLinks wil op zoek gaan naar herbestemming voor het hout. ”Deze boom verdient een beter lot dan de versnipperaar of de houtkachel,” aldus Jansen. Uit waardering zouden Kamper kunstenaars en ambachtelijke houtbewerkers iets kunnen maken uit het hout van deze boom. Eerder werden Hanze- en Stadsbankjes gemaakt uit de houten palen van de oude Stadsbrug (zie onderaan). Tijdens een actie voor het Voedselbos in februari werden met een mobiele houtzagerij planken gezaagd uit de palen (zie onderaan). Kampen zou zich kunnen aansluiten, zo suggereert Jansen, bij andere gemeenten die al goede ervaringen hebben met het verwerken van gevelde bomen.

De stronk van de gevelde boom in het Stadspark is zorgvuldig afgezet.

Vragen aan college
In een brief aan het college verzoekt GroenLinks Kampen ervoor te zorgen dat het hout van de betreffende gevelde boom behouden blijft. Verder verzoekt ze ”mensen te zoeken die met gesneuvelde bomen aan de slag willen en er uit respect voor de natuurlijke en monumentale waarde iets moois van kunnen maken.” Als het aan GroenLinks ligt, krijgen die makers de vrije hand om delen van de boom terug te laten komen ergens in de stad. ”Laat creatieve mensen vooral alle vrijheid om zelf goede ideeën te ontwikkelen en die te realiseren.” In het verlengde hiervan verzoekt de fractie het college te overwegen of in de toekomst geschikt hout van gesneuvelde gemeentelijke bomen structureel kan worden bestemd voor ”maakwerk”. Of er in dit geval veel te hergebruiken is, is twijfelachtig. De boom was hol van binnen, scheurde en was daarom niet meer te behouden. Niettemin gaf het zorgvuldig opruimen nog genoeg werk.

De stronk wordt geheel gefreesd om te verwijderen uit de grond.

Zie ook:
• Stadsbankje gemaakt uit palen van de oude Stadsbrug (april 2017)
Help het Voedselbos met de Clubkas Campagne (feb. 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x