Creatief Kampen presenteert zich gevarieerd tijdens ’Sporen’

Creatief Kampen presenteert zich gevarieerd tijdens ’Sporen’

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Beau, Merijn en Willeke komen met uiteenlopende belevingen

Het project ’Sporen’ loopt komend weekeinde ten einde. De ondertitel ’route door creatief Kampen’ geeft versluierd de diversiteit weer die de deelnemende kunstenaars de bezoekers voorschotelen. In kleine exposities of korte belevingen (performances) tonen vijf weekenden lang telkens drie deelnemers hun kunsten. In het voorlaatste weekeinde draaide het om emotie, geur en muziek.

Variatie
Van half september tot half oktober is er zaterdags en zondags een route uitgezet waarbij muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en theater samenkomen op diverse plekken in de stad. Het thema ’sporen’ is de verbindende schakel. Sporen zijn te vinden in de natuur, in de samenleving en bij mensen zelf. Letterlijke sporen maar ook sporen die gegrift staan in de herinnering en worden meedragen.
Op dat laatste speelde Willeke Orsel in met het beeld dat zij voor het project heeft gemaakt. Bij Galerie Tripmaker lichtte ze de sporen op haar beeld toe. Beau Voerman vroeg met vijf geursporen aandacht voor het ondergewaardeerde zintuig van de reuk. Een verdieping hoger bij Quintus liet Merijn Wouda muziek horen die niet spoort.

Beau Voerman gaf tijdens 'Sporen' een geurbeleving in Quintus te Kampen.

Quintus
In het voorlaatste projectweekeinde, 7 en 8 oktober, liepen de deelnemers van het startpunt bij de Stadsgehoorzaal eerst naar Quintus. Daar gaf Beau Voerman een beleving over geuren. Ze had er vooraf vijf gemaakt: bloed, tranen, huid, haar en moedermelk. In het vruchtwater doen we onze eerste geurervaringen op, schetste Beau die veel onderzoek heeft gedaan naar geur. De breed georiënteerde kunstenares had tijdens de IJsselbiënnale een geurinstallatie gebouwd en tijdens ’24H Hanze’ komend weekeinde draagt ze voor uit eigen dichtwerk in het Stedelijk Museum.

Na deze voor sommigen verrassende beleving togen de groepen naar Merijn Wouda die mooie muziek versus lelijke muziek liet horen met pianospel. Maar wat is mooi en wat is lelijk? Of wat maakt muziek mooi of lelijk? Vaak heeft het met harmonie te maken, wat Merijn vervolgens demonstreerde.

Merijn Wouda gaf tijdens 'Sporen' een muziekbeleving in Quintus te Kampen.

Tripmaker
Tussen de schilderijen van Wouter Berns had Willeke Orsel in diens galerij haar beeld opgesteld. Achterin de ruimte toonde ze nog een paar beelden van haar hand. Maar het draaide nu om ’The Veil’ oftewel de sluier. „Het beeld vertelt over onze voorouders die nog steeds in ons aanwezig zijn en ons leven
Beïnvloeden,” zo vertelde Willeke tijdens haar presentatie. Naast het leven en de liefde geven onze (voor)ouders ook hun pijn en gemis door.
Die vertroebelen onze blik en Willeke leert met het ouder worden dat ze dat onderschat heeft. Ze zou graag die vertroebelende sluier weghalen en zien dat het doorgeven van trauma en pijn van generatie op generatie stopt.

Over deze droom konden de bezoekers napraten of huiswaarts keren. De gevarieerde kunst in het voorlaatste weekeinde van ’Sporen’ zal bij menige bezoeker in gedachten sporen nalaten.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x