Een Dictee van Kampen als vanouds (video)

Een Dictee van Kampen als vanouds (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Competitieve strijd in Nederlandse taal voor Kamper natuur

Afgelopen donderdag werden de taalknobbels weer grondig beproefd bij het Dictee van Kampen in de Stadskazerne. Als vanouds zaten alle deelnemers weer samen voor het Nederlands dictee, georganiseerd door Rotary Kampen en dit jaar voorgelezen door de nieuwe burgemeester. De opbrengst gaat naar natuureducatie op de Natuurspeelplaats.

Traditie
Vorig jaar waren er in de Stadskazerne alleen medewerkers aan het Dictee aanwezig, waaronder RTV IJsselmond die de online uitzending faciliteerde. De prijsuitreiking vond wel fysiek plaats (zie onderaan) zoals dit jaar weer het gehele gebeuren. Het Ichthus College was daarvoor de gebruikelijke locatie maar door verbouwing nu niet beschikbaar.
Aart Kleijer, drijvende kracht namens Rotary Kampen achter de taalstrijd, had als goed doel voor deze tiende editie van de Dicteetraditie gekozen voor het natuurpad rondom de Natuurspeelplaats (zie onderaan).

Groepsgebeuren
Ruim vijftig deelnemers verzamelden zich bovenin de Stadskazerne en in teams groepeerden ze zich rondom de tafels. Waar vorig jaar de Soroptimisten wonnen (zie onderaan), daar ging dit jaar de groepsprijs wederom naar een team van Soroptimisten onder de naam Isalania 1. Er deden meerdere teams mee van de Soroptimistclub. Bij de professionals eindigden Rein Leenthaar en René Dijkgraaf ex aequo (gelijk) met slechts drie fouten.
Als individuele winnaar, met dertien fouten, kreeg Hardy Wellenberg de luxe pennenset uitgereikt, beschikbaar gesteld door Boekhandel (Readshop) Bos. Gert Schuurman en Wing Pieffers eindigden ex aequo op de tweede plaats met zestien fouten.

Jonge deelnemers aan het Dictee van Kampen 2022.

Rotwoord
Burgemeester Sander de Rouwe las het dictee voor dat opgesteld was door notaris Goedegebure. Onder de titel ’De paden op’ had Goedegebure een min of meer autobiografisch relaas geschreven met strikwoorden als ”COVID-19” en ”nashen”. Evenals ”een emmerse ervaring” wel degelijk ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) maar met een jiddisch en bargoense achtergrond. De Rouwe noemde het een ’rotwoord’. Hij las duidelijk en geduldig de acht, lange zinnen voor en lette op reacties uit de zaal of het goed ging.

Discussie
Vooraf had de Kamper burgervader de deelnemers gerustgesteld (”iedereen maakt fouten”). De punten en komma’s kreeg men kado (”van de gemeente”). Eén woord was zelfs de ervaren politicus onbekend en hij las het voor als een vergelijkbaar bekend woord. Dat rekende de jury achteraf goed.
Bij de eerste zin braken de zenuwen uit en na de laatste zin de discussie over menig woord. Een verdieping lager werd in café Paatje het gezellige samenzijn voortgezet in afwachting van de uitslag. Behalve in Kamper kennis en dialect, blijkt Kampen ook zeer vaardig in algemeen beschaafd Nederlands. Misschien is er menig puntje van de tong gebeten maar voor zover bekend hebben de balpennen of potloden geen knaagschade opgelopen.

Zie ook:
Rotary Kampen helpt natuurpad in Stadspark op weg met Dictee van Kampen (2022 – De Brug)
Soroptimisten winnen Dictee met een mooie opbrengst voor Orange Babies (2021 – De Brug)
Gevarieerde avond met ’Pubkwis op zien Kampers’ (2020)
Pittige woorden tijdens Junior Dictee Overijssel (2019)Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x