Dijken Kampereilanden versterkt: KEI-brigade opgeheven

Dijken Kampereilanden versterkt: KEI-brigade opgeheven

Nieuws, Politiek 0 Comment

Hulptroepen waterschap kwamen één keer echt in actie

Het project ter versterking van de dijken rondom de Kampereilanden is vrijdag 5 juli afgerond. Op de Museumboerderij werd feestelijk afscheid genomen van de KEI-brigadiers. Alle betrokken partijen deden een kort woordje over de maatregelen die de waterveiligheid op orde hebben gebracht. Ter afsluiting mochten de KEI-brigadiers met de handen in de zakken toekijken hoe de bestuurders de laatste zandzakken opruimden.

Hoogwater
Na jaren voorbereiding (lees: vertraging) startte in oktober 2018 de uitvoerende werkzaamheden tot het versterken van de dijken (zie onderaan). De doorbraak kwam met het besluit om de dijken te versterken met eigen ”specie” oftewel eigen grond van Kampereiland, gewonnen uit een nieuwe of verbrede watergang naast de bestaande dijk.
in nauwe samenwerking met provincie Overijssel en Rijkswaterstaat zijn uitgangspunten opgesteld. Die hebben erin geresulteerd dat de dijken na versterking voldoen aan een norm van 1:500. Daarmee zijn de dijken bestand tegen een waterstand die (theoretisch) eens in de 500 jaar kan voorkomen.

Rondgang
Waarnemend dijkgraaf Piet Zoon gaf alle betrokken aanwezigen kort het woord. Wethouder Holtland (gemeente Kampen) zwaaide alle lof toe aan zijn voorganger Gerrit Jan Veldhoen die veel contact had met de pachters. Wethouder Coster (gemeente Zwartewaterland) wees op het indrukwekkende boek dat eerder verschenen is over de Kampereilanden.
Gedeputeerde Boerman (provincie Overijssel) is er al voor zijn derde periode bij betrokken. In zijn eerste bestuursperiode werden de schetsen gemaakt voor het gebied waar bisschop Jan van Arkel zich in 1363 al mee bemoeide, zo gaf Boerman aan.
Na de korte memoranda trokken de heren de hesjes van de KEI-brigade aan waarbij Piet Zoon spontaan tot teamleider werd gebombardeerd. De laatste zandzakken werden met een trekker afgevoerd.

V.r.n.l. Albert Coster, Bert Boerman, Albert Holtland, WDODelta-afgevaardigde en Piet Zoon

KEI-brigade
Pachters en grondeigenaren waren ook aanwezig op de feestelijke bijeenkomst. Eén pachter bracht kort in herinnering dat sommigen wel tot een hectare (cultuur)grond in hebben moeten leveren. Zolang de dijken nog niet voldeden aan de veiligheidsnorm, heeft er een KEI-brigade bestaan die bij hoogwater de dijken met zandzakken versterkte.
Johan de Vries uit Grafhorst was één van hen en weet nog goed hoe zwaar de nacht in januari vorig jaar was toen de KEI-brigadiers echt in actie moest komen, naast de jaarlijkse oefeningen. Afkomstig uit de bouw is hij wel gewend met (cement)zakken te sjouwen die arbotechnisch tegenwoordig niet zwaarder mogen zijn dan 25kg.
Voor de bijna 150 KEI-brigadiers lagen afgelopen jaren 10.000 gevulde zandzakken op diverse plekken zandzakken klaar die bij regen, storm, nacht en ontij achterop de eilanden gelegd moesten worden. Sommige KEI-brigadiers zijn nu dijkwacht geworden. Voor anderen rest er niets meer dan, zoals Holtland aangaf, nu lid te worden van de sportschool.

Zie ook:
Dijkverbetering Kampereiland bescheiden ingeluid (okt. 2018)
KEI-brigade houdt na laatste oefening op te bestaan (sept. 2018)
Waterkering Kampen afgebroken en terug in magazijn (jan. 2018)
Kampen voorbereid op hoog water (jan. 2018)

De laatste zandzakken worden afgevoerd.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x