Nieuwe locatie in Kampen voor echoscopisch onderzoek

Nieuwe locatie in Kampen voor echoscopisch onderzoek

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Echo Enzo biedt allerhande echo’s tijdens zwangerschap

Terwijl de nieuwe huisartsenpraktijk aan het Bolwerk nog niet officieel geopend is, biedt Echo Enzo daar sinds deze maand allerhande echo’s aan voor zwangere vrouwen. Als zij uit (regio) Kampen komen, hoeven ze niet meer naar de hoofdlocatie van Echo Enzo in Zwolle. De verloskundigen bieden prenatale screening aan en zogenaamde pretecho’s.

Dependance
Echo Enzo maakt deel uit van een corporatie met verloskundigen. Preciezer gezegd: een samenwerking tussen elf verloskundigenpraktijken uit Zwolle en directe omgeving. Die samenwerking ontstond omdat het aanbieden van echoscopisch onderzoek in elke praktijk eigenlijk niet meer haalbaar was. De apparatuur is duur en de overheid stelt ook haar eisen. Echo Enzo startte in 2007 in Zwolle en daar werken nu zo’n zestien echoscopistes.
Met de dependance in Kampen hoeven zwangeren uit Kampen en de directe omgeving minder te reizen. De huisartsenpraktijk Berent Avercamp is in januari verhuisd van Vloeddijk 40 naar het Bolwerk 13 toen daar PVGZ verhuisde naar Gildestraat 1. Echo Enzo gebruikt een ruimte in de praktijk aan het Bolwerk die ze vorige maand nog volop aan het inrichten was.

Screening
De 13-weken- en de 20-weken-echo horen bij de zogeheten ’prenatale screening’, bedoeld om te kijken of het kindje een lichamelijke afwijking heeft. Met een termijnecho, daaraan voorafgaand bij 10 of 11 weken, kan bepaald worden hoe lang iemand al zwanger is. Op indicatie kunnen er diverse medische echo’s worden uitgevoerd. Pretecho’s zijn, de naam zegt het al, niet noodzakelijk. Daarmee kan het geslacht bepaald worden (vanaf 15 weken) of simpelweg naar het kindje gekeken worden, desgewenst in 3D of 4D (vanaf 26 weken).
Sharnella, Jorieke en Chanel zijn drie van de zes echoscopistes die op de nieuwe locatie in Kampen komen werken. Eén verloskundige werkt ook even verderop bij het medisch centrum aan de Oostzeestraat. De dames noemen het ”heel fijn om nu zwangeren in Kampen dichterbij echo’s te laten ondergaan”.

Petra Veenhof en Sharnella Malanda met Jorieke van den Dool-Van Meulen op de voorgrond.

Diagnostiek
Jorieke van den Dool vertelt dat het vak flink veranderd is. „Je moet met meer mensen zijn om dezelfde zorg te verlenen,” vult haar collega Petra Veenhof aan. De prenatale diagnostiek is de afgelopen tien jaar veranderd, schetst Jorieke. Zo is de 20-weken-echo in 2006 ingevoerd en de termijnecho bestaat sinds 2001. „De keuzes die mensen kunnen maken zijn alleen maar toegenomen”, vertelt de verloskundige en echoscopiste.
Zo ook de keuze waar een echo te laten maken. Naast sommige huisartsenpraktijken en de nieuwe locatie van Echo Enzo, is er afgelopen maand ook een andere dependance geopend. Deze hoort bij een echopraktijk in Flevoland en op de Veluwe. Deze nieuwe locatie zit aan de andere kant van Kampen. Op dit moment zijn er geen plannen tot nog meer dependances van Echo Enzo. „Eerst maar ‘ns kijken hoe Kampen loopt”, zegt verloskundige en echoscopiste Sharnella Malanda tenslotte.

Zie ook:
Bevolkingsonderzoek in Kampen naar borstkanker (2019)
Jaarlijks onderzoek borstkanker terug naar Kampen (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x