”Bij de eerste kus klikte het meteen”

”Bij de eerste kus klikte het meteen”

Nieuws 0 Comment

Willem & Martha Albers vieren zestigjarig trouwjubileum met gehele familie


Op de tweede dag van het nieuwe jaar was het gisteren precies zestig jaar geleden dat Willem Albers en Martha Leurink elkaar het jawoord gaven. De hele dag stond in het teken van het jubileum. ’s Morgens kwam wethouder Veldhoen op bezoek, vergezeld van zijn vrouw, en de rest van de dag werd er feest gevierd aan de IJsseldijk. De liefde houdt het geboren en getogen Kamper echtpaar al 63 jaar samen.

Op en top sportief
De echtelieden hebben elkaar leren kennen bij de gemeente. Willem (88) heeft veertig jaar bij de reinigingsdienst gewerkt en Martha (82) maakte op het gemeentehuis de kantoren schoon. Hetzelfde werk heeft Martha ook bij de Hanzeschool gedaan, dat toen nog van de gemeente was, en Willem heeft ook nog twintig jaar bij de brandweer gezeten. Willem blonk uit in gymnastiek en turnen. Tot op hoog niveau was hij actief op bijvoorbeeld de rekstok en de brug, waarvoor hij in 1960 zelfs tweede van Nederland werd. ”Je landde toen nog niet op die dikke, zachte matten van nu”, vertelt Willem, ”maar gewoon op een paar kokosmatten.” De vitale Brunnepenaar is zijn leeftijd absoluut niet aan te zien. ”Hij had een mooi vrij beroep”, vertelt zijn vrouw die uit Zuid komt, ”met het ophalen en legen van containers voor de gemeente.” Nadat de stort op de Zwartendijk vol was, reed hij op de Schansdijk die inmiddels ook buiten gebruik is als vuilnisstort. Willems motto is niet verbazend: ”Wie zelf op netheid is gesteld, maakt van de stad geen vuilnisbelt.”

Gerrit Jan Veldhoen in gesprek met Willem Albers.

Op en top liefde
Het bleef niet bij die eerste kus, die meteen klikte volgens Willem. Nog elke morgen ontwaken ze met een kus om de dag weer te mogen begroeten. De liefde gaf het stel vier kinderen waarvan er nog één in Kampen woont en de rest is uitgewaaierd van Middelburg in Zeeland tot Venlo in Limburg. Zelf heeft Martha slechts één zus, die nog in IJsselmuiden woont, maar Willem komt uit een groot gezin van elf jongens en vier meiden. Niet allen leven meer en wat blijkt? Eén van zijn broers was een kleine maand geleden zestig jaar getrouwd en werd toen ook door de gemeente en Kamper Nieuws in het zonnetje gezet (zie onderaan). Namens de gemeente kwam toen burgemeester Koelewijn het jubilerend echtpaar Roelof en Alie Albers-Kanis feliciteren. Nu stond wethouder Veldhoen, als eerste locoburgemeester, aan de deur, vergezeld van zijn vrouw. Na een kleine fotosessie bij de voordeur, ontstond binnen een levendig en geanimeerd gesprek waarbij alras de fotoalbums op tafel kwamen. Er blijken tal van foto’s te zijn van de turnprestaties van Willem. Martha ging als hervormde naar de Bovenkerk en Willem als gereformeerde naar de Westerkerk. Daar zijn ze ook getrouwd en inmiddels hebben die kerken elkaar ook gevonden – op weg naar één Protestantse Gemeente Kampen (zie onderaan).

Dickie en Martha bekijken een oude foto waarop Willem met zijn broers een wedstrijd speelt.

Op en top feest
Tijdens het bezoek van Gerrit Jan en Dickie Veldhoen werd een grote fruitmand afgeleverd namens de gemeente. Vanaf drie uur barstte er een groot feest los in zalencentrum De Hanzestad waarbij als één van de verrassingen een eigenhandig gemaakte levensloopfilm aan Willem en Martha werd aangeboden. Ook liep er de hele dag een professionele fotograaf mee. Aan het eind van de morgen begon huize Albers aan de Kievitstraat vol te lopen met (klein)kinderen en aanhang. Na even aan de Prinsenstraat gewoond te hebben, met studenten om zich heen waar Martha volop verhalen over kan vertellen, woont het echtpaar nu al vijftig jaar aan de rand van Brunnepe. Ze zijn nog fit maar willen toch graag ergens gelijkvloers gaan wonen, wat echter nog niet meevalt. Ze fietsen veel en Willem rijdt nog auto waar achterop hij de fietsen gewoon meeneemt. Hij houdt het bij kranten en boeken maar Martha zit met haar iPad volop op de digitale snelweg. Dat was 63 jaar geleden wel anders. Na drie jaar verkering volgde het huwelijk dat gisteren de mijlpaal van zestig jaar bereikte. Op de laatste vraag hoe ze het huwelijk zo lang in stand hebben gehouden, antwoordt Martha kordaat: ”Gewoon liefde voor elkaar.”

Het jubilerend echtpaar tesamen met kinderen en keinkinderen voor het eerst op de feestdag.

Zie ook:
Brunneper echtpaar zestig jaar getrouwd
Kerken samen op weg naar federatie Kampen Noord

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x