Bestrijding ’energiearmoede’ slaat aan

Bestrijding ’energiearmoede’ slaat aan

Nieuws 0 Comment

Energiebank Kampen bereikt langzaam maar zeker haar mensen

In september 2018 opgericht, is Energiebank Kampen inmiddels bijna anderhalf jaar actief. Er zijn al tientallen deelnemers geholpen om de energierekening – en daarmee hun energiekosten – omlaag te brengen. De bestrijding van zogeheten energiearmoede is succesvol. Toch kunnen nog veel meer mensen geholpen worden dan tot nu toe het geval is geweest.

Enthousiasme
Sinds de oprichting als vierde Energiebank in Nederland, zijn er zo’n dertig mensen geholpen met energiebesparende tips en materialen. Kees is één van de deelnemers van het eerste uur. Hij woont in een tussenwoning uit het begin van de vorige eeuw aan de rand van de Kamper binnenstad. Zijn verbruik stijgt sinds de zomer weer maar hij zit nu wel op het niveau van een gemiddelde tussenwoning. Vijftien lampen in zijn huis zijn vervangen, die elk teruggegaan zijn van 25W naar 2 of 5W. Kees heeft een waterbesparende douchekop gekregen en daardoor hoeft er ook minder water opgewarmd te worden.

De Energebank heeft voor gezinnen deurdrangers maar de kinderen van Kees zijn allang het huis uit. Het raamfolie op zijn achterraam, vanwege het enkel glas in de ramen, ziet er nog goed uit na een jaar. Zo reageert Cees van Dongen, de energiecoach van Kees. Wel twijfelen beide heren of de radiatorfolie veel effect heeft gehad op de besparing van gas en electriciteit. Maar al met al is Kees er enthousiast en vertelt dat graag in bijvoorbeeld de groep ’Rondkomen in Kampen’ op Facebook.

Kees & Cees evalueren de resultaten.

Motivatie
Van Dongen is één van de vijf energiecoaches die Energiebank Kampen momenteel telt. Hij heeft Kees begeleid en heeft nog steeds contact met hem. Als één van de vjfenergiecoaches die Energiebank Kampen momenteel telt, inventarisert hij mogelijkheden tot besparing bij mensen die zich aanmelden voor een energiescan. Daarna helpen de coaches, aangevuld door één technische man, Vervolgens helpen ze bij het aanbrengen van de maatregelen, waarvoor de Energiebank ook een technische man beschikbaar heeft. Na afloop worden de verbeteringen samen geëvalueerd.

Schaamte blijft een belangrijke drempel voor mensen om zich aan te melden, hoewel dat vrijblijvend is en er niets gebeurt met persoonlijke gegevens. Samen met secretaris Niels Kranenburg gaat hij langs op plekken waar minder gefortuneerde Kamper inwoners samenkomen. ”Contact en bewustwording is belangrijk”, benadrukt Van Dongen. Het aantal potentiële deelnemers in Kampen is groot gezien de 830 bijstandsuitkeringen die de gemeente verstrekt. Cees van Dongen leert zelf ook steeds bij. Van Kees leerde Cees de 4 D’s mee: Doe De Deur Dicht!

Zie ook:
Kampen krijgt Energiebank als vierde in Nederland (2018)
Veel animo voor persoonlijke energiescan (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x