Kampen betaalt energiecompensatie rond 1 mei uit

Kampen betaalt energiecompensatie rond 1 mei uit

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Landelijke eenmalige toeslag voor lage inkomens

De landelijke overheid keert, in principe eenmalig, aan huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag uit à €800. Aan de lokale overheden wordt de uitvoering overgelaten. Gemeente Kampen zal dit bedrag rond 1 mei uitbetalen, waarbij het college belooft soepel te zijn met de norm en open te staan voor maatwerk.

Ondersteuning
Begin december maakte de regering bekend huishoudens met lagere inkomens extra te willen ondersteunen bij de stijgende energieprijzen en grote inflatie. Aanvankelijk werd aan een compensatie van €200 gedacht maar na aandringen van VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) werd dit verhoogd naar €800. Het Nibud riep gemeenten op om hier snel werk van te maken. Gemeente Kampen heeft hieraan gehoor gegeven. Wethouder Nieke Jansen (armoedebeleid) meldt verheugd te zijn dat Kampen hiermee behoort tot één van de snel uitbetalende gemeenten.

Norm
Bijstandsontvangers krijgen automatisch het bedrag uitbetaald rond 1 mei. Voor andere huishoudens met een laag inkomen hanteert gemeente Kampen een grens van 120% van de bijstandsnorm. Deze inwoners kunnen de compensatie zelf aanvragen waarbij Jansen een snelle toetsing belooft. Een vermogenstoets vervalt behalve voor grensgevallen. Deze mogen echter ook de compensatie aanvragen en zullen “soepel beoordeeld” worden. Vanaf begin mei kan een aanvraag ingediend worden op www.kampen.nl/energietoeslag.

Aantal
De eerste groep betreft in Kampen zo’n 1400 huishoudens en de tweede groep 700 tot 1000. De inwoners met een eigen, doch laag, inkomen zijn minder goed in beeld bij de gemeente. Nog enigszins via het sociaal kompas maar dit loopt tot 110% van de bijstandsnorm.
Op aandringen van de Tweede Kamer staat minister Schouten garant voor de compensatie. Kampen “financiert” dit voor uit de algemene middelen. De gemeenteraad bespreekt 21 april de benodigde begrotingswijziging. Voor alle gemeenten samen is er een bedrag van 679 miljoen mee gemoeid.

Ontoereikend
Aan hen die met de energiecompensatie nog niet rond kunnen komen, vraagt Jansen dringend contact op te nemen met de gemeente om samen naar een oplossing te zoeken. Ook als men bang is niet om te kunnen gaan met een uitbetaling in één keer van de €800, kan er een afspraak gemaakt worden om dit later of in termijnen te ontvangen.
Burgemeester De Rouwe riep bij de bekendmaking van de beleidsregel op om eventuele schaamte te laten varen. Het college wil echt iedereen proberen te bereiken die recht op de compensatie. Als hiermee onbekende huishoudens in armoede naar boven komen, is dat “bijvangst”.

Zie ook:
Bestrijding ’energiearmoede’ slaat aan (2020)
Primeur Marcel Kalter tijdens Kampen Armoedevrij (2019)
Betaaldatum bijstandsuitkering wordt gewijzigd (2019)

De energiecompensatie bedraagt €800.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x