Nieuwe landgenoten volgen fietscursus met succes

Nieuwe landgenoten volgen fietscursus met succes

Nieuws 0 Comment

Inburgeren in Nederland betekent ook leren fietsen

Fietsen is zo gewoon en alledaags. Voor Nederlanders (in goede gezondheid). Voor nieuwe landgenoten is fietsen vaak heel onbekend. Zoals voor statushouders. Als onderdeel van de inburgering organiseert Welzijn Kampen (WijZ) een fietscursus. Onder leiding van Astrid Windt, projectleider verkeerseducatie, kreeg een gemêleerd gezelschap begin deze maand hun fietscertificaat. Bert Tijssen en Baker Baker hielpen mee als toegewijd vrijwilliger.

Inburgering
Zoals Vluchtelingenwerk ’nieuwe Nederlanders’ aan een woning helpt, zo is de afspraak dat Welzijn Kampen (WijZ) bijdraagt aan de inburgering van statushouders. Meestal zijn dat vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen voor onbepaalde tijd. In de groep zaten mensen uit het Midden-Oosten voor wie Baker Baker kon vertalen in het Arabisch. Met de twee uit Afrika afkomstige deelnemers ging de communicatie lastiger.
Als onderdeel van het inburgeringsproces had gemeente Kampen het initiatief genomen voor de fietscursus. In het voorjaar is Windt samen met WijZ gestart met fietslessen voor nieuwkomers in Kampen. Vorige week vrijdag werden de laatste, afrondende lessen gegeven. Daarna wachtte er gebak in Het Lokaal waarbij Susan als stagiair bij WijZ assisteerde.

Oefenen op het schoolplein voor Het Lokaal in IJsselmuiden.

Vaardigheden
Uit de reacties van zowel de deelnemers als de begeleiders viel op te maken dat sommige handelingen nog niet meevallen. De hand uitsteken of achterom kijken vergt voor menigeen nog oefening. Niettemin kreeg iedereen een certificaat uitgereikt met een persoonlijke classificatie en aansporing. Er werd onderscheid gemaakt tussen de volgende fietsvaardigheden:
• opstappen en remmen
• rechts fietsen
• links-rechts kijken
• bochten fietsen
• over de schouder kijken
• richting aangeven
• een rotonde fietsen
• verkeersregels toepassen

Vervolg
Bert en Baker komen graag weer helpen bij de volgende fietscursus in april. Daarvoor worden nog enkele vrijwilligers gezocht en als ook enkele fietsen. Wanneer mensen een fiets over hebben of ze willen meefietsen en les geven, kunnen ze zich melden bij WijZ IJsselmuiden.
Een e-bike is nog een veel te grote stap. „Eerst maar eens gewoon leren fietsen”, merkte Bert Tijssen lachend op bij de certificaatuitreiking. Dit gaf een mooi beeld als slot van de fietscursus: de diploma’s aan de nieuwe landgenoten werden uitgereikt bij de kerstboom.

Astrid van der Windt reikt de certificaten uit bij de kerstboom in Het Lokaal in IJsselmuiden.

Zie ook:
Samen werken en zijn in ’Het Lokaal’ in IJsselmuiden
Staatssecretaris Van der Burg bezoekt statushouders in Kampen
Universiteitsgebouw Broederweg in beeld voor opvang statushouders

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x