Galerie G brengt creativiteit en kunstzinnigheid in Kampen onder de aandacht met Hallo Kampen!

Galerie G brengt creativiteit en kunstzinnigheid in Kampen onder de aandacht met Hallo Kampen!

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Expositie op twee locaties middels verbinding met opengesteld monument elders in binnenstad

Tijdens Open Monumentendag presenteert Galerie G in de Gasthuisstraat een expositie van minder bekende Kamper kunstenaars. Een deel van de werken wordt getoond in een monumentaal pand in de Burgwalstraat. Marjolein Blok en Patrick Broekema zitten op één lijn met hun waardering voor het grote arsenaal aan kunst en historie dat Kampen te bieden heeft. Doch dat toch vaak nog onderbelicht blijft.

Galerie G
Na het vertrek van de Poolse supermarkt, heeft Marjolein Blok nieuwe invulling gegeven aan het historische pand aan de Gasthuisstraat 7. Met Galerie G wil ze allereerst uiteenlopende werken van Kamper kunstenaars tonen, zoals werk van Wim Stalknecht (86), beelden van Freeke Klerekoper, keramiek van Linda Tichelaar uit Zalk en gedichten van Jaap Kanis, geïllustreerd door zijn dochter Esther Adams-Kanis.
Ook jong talent krijgt een podium zoals Fijke Pellicaan (24) uit Kampen, laatstejaarsstudent aan de kunstacademie die tegenwoordig in Zwolle staat. „Laat je verrassen door zijn portretten,” luidt de uitnodiging van Marjolein. Zij benadrukt dat Kampen veel kunstzinnigheid en creativiteit herbergt en dat mag gezien worden.

Burgwalstraat 6
Na het vertrek van ’Boekenman’ Anton van Bekhoven uit het monumentale pand aan de Burgwalstraat 6-8, zocht eigenaar Hendrick de Keyser Monumenten een nieuwe huurder die gepaste invulling zou geven aan het bijzondere laatgotische pand. Patrick Broekema had daar wel oren naar. Met zijn vriendin Dieke heeft de muzikale Kampenaar het pand betrokken. Hij wil een deel openstellen voor publiek, te beginnen tijdens Open Monumentenweekend.
Hij toont een aantal kunstwerken als onderdeel van de expositie in Galerij G. Daar worden bezoekers zaterdag verwelkomd waarna ze van de Gasthuisstraat naar de Burgwalstraat kunnen lopen. Patrick luisterde recent met zijn spel op de luit de onthulling op van een gedenksteen in de Bovenkerk. Zijn monumentale stek is eerder uitgebreid in beeld gebracht en onderzocht door cultuurZIEN (zie onderaan).

Patrick Broekema bij een gedicht van Jaap Kanis op de expositie 'Hallo Kampen!'

Hallo Kampen!
Hier is Kampen: als een groet aan Kampen laat de expositie Hallo Kampen! werken zien van kunstenaars uit Kampen, die veelal ook weer Kampen centraal stellen in hun werk. Marjolein houdt een gloedvol betoog over de expositie Hallo Kampen! en zal in de nabije toekomst ongetwijfeld nog van zich laten horen:
„De waarde van kunst en cultuur is misschien niet direct in geld uit te drukken en ligt in begrippen als verbeelding, schoonheid, inspiratie en bezinning. En ik zeg vaak: Kunst kleurt je dag. Kunst en creativiteit verbindt, roept emoties op, schuurt soms en maakt mensen blij. Kunst komt nergens beter tot haar recht dan in de prachtige sfeervolle binnenstad van Kampen. Kampen met de talloze monumenten, dat zijn vaak kunstwerken op zich. Daarom zijn kunst en Kampen een mooie combinatie.”

Zie ook:
Ternauwernood bood cultuurZIEN kijkje in laat-gotisch huis (video)
Mark Mieras duidt groot belang kunst & cultuur (video)
Noël Haile bijt spits af nieuwe expositieruimte SMK (video)
De man met de gitaar in De Sigaar (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x