Beheerdersechtpaar Cantecleer ontvangt Groene Lintje 2018

Beheerdersechtpaar Cantecleer ontvangt Groene Lintje 2018

Natuur, Nieuws 0 Comment

Onderscheiding GroenLinks uitgereikt door Niels Jeurink aan Hanjo en Betty IJkhout

De negende keer dat het Groene Lintje uitgereikt werd, ging de onderscheiding naar Hanjo en Betty IJkhout die al 33 jaar de Kamper kinderboerderij Cantecleer beheren. Het Groene Lintje wordt jaarlijks uitgereikt door GroenLinks Kampen als ”blijk van waardering voor iemand die zich bijzonder inzet voor duurzaamheid, milieu en natuur.” Hanjo IJkhout gaat dit jaar met pensioen maar zal zijn groene ijver niet laten varen.

Initiatiefrijk
Na zijn studietijd in Nijmegen belandde Hanjo IJkhout in Kampen waar hij samen met zijn vrouw Betty een kinderboerderij begon aan de Cellesbroeksweg in het buitengebied van Kampen. Sinds 21 jaar staat kinderboerderij Cantecleer in het hart van Kampen, het Groene Hart wel te verstaan. Inmiddels is dat trefpunt voor jong, oud, dieren en natuur niet meer weg te denken uit het Stadspark. Zo staat het ook vermeld op de oorkonde die het echtpaar IJkhout ontving naast het speldje, een bos bloemen en tas vol biologische producten. Kort worden op het plakkaat de vele initiatieven genoemd, zoals het bakhuisje, de kippenlease, het voedselbos en de natuurspeelplaats. Raadslid Niels Jeurink reikte namens GroenLinks Kampen het Groene Lintje 2018 ”met genoegen” uit aan “Betty en Hanjo IJkhout die bijdragen aan een groenere en duurzamer wereld. Zij maken Kampen mooier.”

Hanjo helpt Laura met haar haan te ontwormen.

Wereldmilieudag
De feestelijke uitreiking vond afgelopen woensdag plaats, tijdens de Bijenmiddag die gehouden werd ter ere van Wereldmilieudag 2018. Sinds 1974 wordt deze dag jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd om overheden en bevolking stil te laten staan bij ons milieu. Het thema luidde ’Beat Plastic Pollution’. De enorme vervuiling van de longen van de aarde door plastic kreeg in Kampen al eerder aandacht (zie onderaan). Een ander gevaar voor het milieu, een krimpende bijenpopulatie, werd woensdag duidelijk voor de vele kinderen die naar Cantecleer gekomen waren. Hanjo reageert later verrast te zijn met het Groene Lintje dat hij die dag uitgereikt kreeg. Zijn vrouw Betty was overvallen door alle aandacht. Het feit dat zij erbij betrokken werd, vond Hanjo ”vertederend” en ”zorgvuldig”. Sinds jaar en dag pleit hij voor het investeren in groen als ”medicijn” en bindmiddel.

Heiligverklaring
Recent brak hij een lans voor een ”directeur Stadspark” om een constante factor in de politiek te hebben die over dit groene Kamper monument kennis heeft en kan overdragen aan de wisselende generaties politici. Voor het eerst treedt nu GroenLinks toe tot de coalitie. Maandag worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd waaronder Nieke Jansen namens GroenLinks (zie onderaan), die afgetreden is als fractieleidster.
Half september gaat IJkhout als beheerder van Cantecleer en de Natuurspeelplaats met pensioen. De sollicitatieperiode voor zijn opvolging loopt nog zoals ook zijn zoektocht naar een nieuwe woning. Op Facebook ontstond een kleine hype toen hij deze zoektocht meldde. Een prachtig huis was hem door een makelaar door de neus geboord. Wie met pensioen een bedrijfswoning moet verlaten, blijkt met de Nederlandse regels tussen wal en schip te vallen. Talloze reacties verschenen op de social media en IJkhout werd bijna ”heilig verklaard”, zegt hij zelf lachend daarover. De Bruggenbouwersbokaal (vorig jaar, zie onderaan) en het Groene Lintje zijn nog maar voorbodes van de lof en eer die hem nog te beurt zullen vallen als hij straks echt vertrekt. Hoewel, vertrekt? Dan gaat hij zich, even verderop in het Stadspark, volop wijden aan ’zijn’ Voedselbos.

"Hulpboerinnetje" Isa Burgman naast Betty, Hanjo en Niels.

Zie ook:
Hanjo’s Voedselbos mag er komen (nov. 2017)
Serviceclubs vragen aandacht voor plastic vervuiling (april 2018)
Nieuwe coalitie CU-GBK-GL-CDA beklonken (mei 2018)
Bruggenbouwer van mei: Hanjo IJkhout (mei 2017)
Hanjo IJkhout mijmert over Ruimte voor de Rivier (nov. 2016)
Kippenlease 2.0 (feb. 2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x