Nieuwe expositie Huys der Kunsten rondom ’metaal’

Nieuwe expositie Huys der Kunsten rondom ’metaal’

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Ontwerpster Asselbergs en ”constructeur de bijoux” Cahn tonen metalen kunstwerken

In haar monumentale pand aan de Voorstraat 20 organiseert het Huys der Kunsten wisselende exposities. Van elf augustus tot elf november komt er een expositie die om metaal draait. Kunstwerken van Beatrijs Asselbergs en Leo Cahn worden tentoongesteld. “Beide kunstenaars kenmerken zich door een kunstzinnige eigenzinnigheid in het combineren van verschillende eigenschappen in samenstelling, vorm en functie van metaal,” aldus een persbericht. De objecten variëren van niet alledaagse sieraden tot bijzondere bewegende objecten.

Beatrijs Asselbergs
Als metaalkunstenaar werkte Beatrijs Asselbergs in de historische smederij aan de Voorstraat 16, waar nu Sven de Lang zijn meesterstukken smeedt. Zij was een van de oprichters van het Huys der Kunsten, dat voortgekomen is uit haar strijd om de smederij, met nog authentiek meubilair, van de sloop te redden. De ruimtelijke kunst van Asselbergs bevindt zich in vele collecties in binnen- en buitenland. In Antwerpen bekwaamde zij zich in het maken van sieraden. Hoewel inmiddels vernietigd, worden deze toch nog in het Huys vertegenwoordigd door Henk Boudewijns, die ze fotografeerde zoals op de foto bovenaan. De foto hieronder geeft een impressie van het hekwerk langs de Burgel dat Asselbergs in het verleden ontwierp.

Impressie van een smeedijzer hekwerk langs de gracht (Burgel - red.) van een oude Hanzestad (Kampen - red.).

Leo Cahn
Zelf noemt hij zich “constructeur de bijoux”. Leo Cahn heeft een heel andere kijk op het ontwerpen en maken van sieraden. Van het zeer lichtgewichte materiaal magnesium maakt hij prachtige vernuftige constructies in de vorm van armbanden, colliers en vele verschillende ringen. Zijn werk is tentoongesteld van Gorredijk tot Amsterdam en van Jubbega tot New York. In het Huys der Kunsten zijn bewegende kunstwerken en opvallende maar goed draagbare sieraden van magnesium te bewonderen en te proberen. Cahn begon zijn carrière met het maken van special effects in de filmwereld, toen trucage nog niet gedigitaliseerd was. Iedereen kent zijn Pino uit Sesamstraat en velen zijn fontein voor museum Belvedère bij Heerenveen. Inmiddels werkt Cahn ook met digitale hulpmiddelen. Hij zet die echter niet in als oplossing doch als start voor een nieuw avontuur.

Ontwerper Leo Cahn in zijn atelier.

Tentoonstelling METAAL
Elk kwartaal organiseert het Huys der Kunsten nieuwe exposities. De tentoonstelling METAAL is te zien van elf augustus tot en met tien november op zaterdag van 13u00 uur tot 17u00. Vanaf september is het Huys ook op vrijdagmiddag te bezoeken. Tijdens Open Monumentendag op acht september is het Huys der Kunsten eveneens geopend en wordt er een hapje en een drankje geserveerd. Het werk van buurman Sven is dan ook te bewonderen. Een meestersmid onderscheidt zich echter van een edelsmid. En edelsmeden zijn niet altijd kunstenaars terwijl kunstenaars doorgaans geen edelsmid zijn. Zowel Asselbergs als Cahn dagen in hun werk de grenzen van natuurwetten en scheikunde uit. Onverwachte combinaties in en met metalen leveren baanbrekende kunstwerken die zich niet in hokjes laten vangen. Alleen in vitrines.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x