Ambachten in Kampen uitgelicht tijdens Inspiratieroute
Kunst & Cultuur, Nieuws 27 november 2023, 0 CommentWandelroute langs vier inspirerende locaties
Op diverse locaties in Kampen wordt nog ambachtelijk gewerkt. Sommige zijn aangesloten bij de Inspiratieroute, zoals edelsmid Jelte Stil. Hij restaureert de ambtsketen van de burgemeester en gaat daarbij ambachtelijk te werk. Dat vormde de aanleiding om een Inspiratieroute uit te zetten langs locaties waar het ambacht centraal staat. Zo leren de deelnemers ook elkaar kennen.
Inspiratie
Vorig jaar werd de Inspiratieroute geïntroduceerd (zie onderaan). Ruim dertig deelnemers, variërend van een galerie tot een museum of een smederij, verwelkomen inwoners en bezoekers van Kampen. Zij kunnen zelf de route lopen en periodiek wordt er een Inspiratieroute uitgezet rondom een thema. In de Hanzenacht werd een ’Paulusroute’ opgezet naar aanleiding van de uitvoering van het oratorium van Paulus op de voorafgaande avond. Deze eerste Inspiratieroute voerde langs galerie, atelier en dagbesteding Viltzijdig, langs atelier Mayrig en langs galerie Tripmaker.
Laatstgenoemde deed diezelfde avond ook mee aan de kunstroute ’Sporen’ (zie onderaan) waardoor de Hanzenacht, zoals bedoeld, in het teken van kunst stond. Wouter Berns vertelde in zijn galerie Tripmaker over zijn werk en zijn inspiratie. Zo deden ook Heidi Urban Pasterkamp (Viltzijdig) en Vladimir Simonjan (Mayrig). Tijdens de tweede Inspiratieroute werden vier deelnemers bezocht.
Upcycle Atelier Vooruitzicht
De route startte aan de Nieuwe Markt waar de zussen Cilia de Jong en Regien de Vries sinds 2019 van rest- en afvalmateriaal weer nieuwe producten maken. Van afgeschreven of achterhaalde banners maken ze draag- en schoudertassen of uit oude fietsspullen een fraai lampje. Cilia vertelde hoe ze lege klossen krijgen van een tapijtfabriek uit Genemuiden om nog iets mee te doen. Regien laat een oud zeil van de molen zien dat ze recent kregen en waarop het meel nog ligt.
Na hun verhalen kijken de aanwezigen belangstellend rond. De burgemeester komt binnen en loopt de rest van de route mee. Hij concludeert treffend het ambacht van de beide zussen: „Van niets iets maken.”
Edelsmid Jelte Stil
Even verderop zit in een onopvallend pand aan de Broederweg Jelte Stil. De goud- en zilversmid vertelt over zijn werk en laat zien hoe hij zilver omsmeed. Zijn materiaal is doorgaans helemaal herbruikbaar. Dat spreekt burgemeester Sander de Rouwe aan die zich in zijn vorige functie als gedeputeerde in Friesland richtte op de circulaire economie. Hij heeft zijn ambtsketen aan Stil gegeven omdat enkele schakels kapot zijn en er twee schildjes bij moeten komen: voor het nieuwe dorp Reeve en voor de kern ’s-Heerenbroek dat nooit op zichzelf is gehonoreerd.
Achterin zijn pand maakt Rosalie Rook beelden van gietijzer en brons. Daarmee sluit ze aan op het ambacht van Stil voor wie ze al heel lang de etalage verzorgt. De edelsmid vroeg haar een jaar geleden haar activiteiten uit te breiden.
De Rouwe vertelt meerdere anekdotes over de ambtsketen waaronder de vaak onbekende betekenis van het grote wapen onderaan: hangt de Kamper leeuw voor, dan komt De Rouwe als burgemeester en hangt de Nederlandse leeuw voor, dan komt hij namens de koning. Stil sluit het bliksembezoek af met een korte demo en merkt op hoe hij zijn ambacht ervaart: „Het is een fabelachtig, magisch moment als het zilver of goud begint te smelten.”
Meestersmid Sven de Lang
Aan de andere kant van de binnenstad is aan de Voorstraat de smederij gelegen van Sven de Lange. De officieel erkende meestersmid maakt ambachtelijk smeedwerk voor binnen en buiten. In de historisch smederij herleven oude tijden en de deelnemers keken geboeid rond. In hun bijzijn maakte De Lang spontaan een smeedwerkje dat misschien gebruikt wordt bij Inspiratieroutes in de toekomst. Na dit bezoek moest de burgemeester afscheid nemen omdat er thuis kraamvisite op hem wachtte.
Biermuseum in het Huys der Kunsten
De smederij van Sven de Lang hoort bij het Huys der Kunsten twee deuren verderop. Naar eigen zeggen gevestigd in het oudste stenen pand van Kampen. Directrice Elise van Heck vertelde de bezoekers enthousiast over de vele verhalen die het pand herbergt. Na de coronatijd is op de benedenverdieping het Biermuseum gestart met enkele eigen, ambachtelijk gebrouwen bieren. Het pand is gebouwd door burgemeester Henrick van Aeltsz in de Hanzetijd en is daarmee hèt visitekaartje van Hanzestad Kampen. Zowel Van Aeltsz als zijn twee dochters, die ook bier brouwden, worden door enthousiaste vrijwilligers weer tot leven gebracht. In het bierlokaal genoten de deelnemers van de verhalen èn de bieren Kamper Trots en Kamper Vreugd.
Dat smaakte naar meer zoals ook de Inspiratieroute. De deelnemer denken alvast na over een volgend thema. In de tussentijd kunnen zowel inwoners als bezoekers van Kampen de route, verkrijgbaar bij Tourist Info in de Stadskazerne. op eigen gelegenheid lopen. Om de pareltjes van Kampen te ontdekken.
Zie ook:
- „Laat je inspireren door Kampen Kunststad!” (sept. 2022)
- Volop Kamper cultuur tijdens de eerste Hanzenacht (okt. 2023)
- Creatief Kampen presenteert zich gevarieerd tijdens ’Sporen’ (okt. 2023)
- Biermuseum Kampen schenkt in middeleeuwse pullen (feb. 2022)