Handel en wandel vijf Kamper families middelpunt in ’Kampen over Zee’ (video)

Handel en wandel vijf Kamper families middelpunt in ’Kampen over Zee’ (video)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

cultuurZIEN volgt tijdens vijf themamiddagen de internationale Kamper handel van weleer

Kampen vormde het centrum van de internationale handel in de Hanzetijd. En dat werd voortgezet met de VOC en WIC. cultuurZIEN volgt aan de hand van vijf Kamper familie hoe de handel verschoof van de Oostzee naar Indië. De lezingen begonnen vorige week en lopen door tot half maart. Elke zaterdagmiddag staat er een andere familie centraal. Waar mogelijk worden de lezingen gecombineerd met een wandeling.

Redersfamilie
Met het volgen van de redersfamilie Kuynretorff wordt meer duidelijk over ondernemen in de Hanzetijd. Wat onderscheidde de Hanze van andere handelsnetwerken? De koopmansfamilie Hudde was ook werkzaam binnen de Hanze maar stapte op tijd over naar de VOC (Verenigde Oost-Indische compagnie). Eén van de familieleden vertrok naar Nieuw Amsterdam aan de Hudson, nu New York.
Na de voorjaarsvakantie komt de WIC (West Indische Compagnie) aan bod met familie De Winter. Zij vertrokken in 1773 ”naar de West” oftewel naar Zuid-Amerika. Zoon Jan Willem was pas twaalf jaar oud. Later verwierf hij bekendheid als admiraal. Minder bekend is dat de man plantagehouder was.
Stephen Hendrik de la Sablonière was ook militair, trouwde een Kamper meisje en werd gouverneur van een Nederlandse kolonie ”in de West”. Zijn nazaten bezaten tot ongeveer 1825 plantages. De themamiddagen ’Kampen over Zee’ eindigen met Everdina Marius, een slavin in het 19e-eeuwse Kampen.

Het 'stadskasteel' aan de Burgwal in KAmpen.

Handel
Tijdens deze tweede middag op 11 februari staat de redersfamilie Kuinretorff centraal. In de 15e eeuw waren zij belangrijke handelaren in het Kamper Hanzenetwerk. In de 16e eeuw begon de familie een handelshuis in Lissabon.
Het handelsnetwerk van de familie Kuinretorff beperkte zich tot het bekende Hanzegebied in Europa. Aan het einde van 16e eeuw begon de familie een veelbelovend handelshuis in Lissabon. Door internationale politieke ontwikkelingen liep dit fout. Vervolgens begon het geruzie over het geld en kwamen er gerechtelijke procedures. Hierdoor zijn er brieven en rekeningen van het handelshuis bewaard gebleven. Deze geven een inkijkje in het functioneren van de internationaal handel rond 1600.
Op bovenstaande foto staan de twee panden op Burgwal 80 en (in de schaduw van de Broederkerk) die tot ongeveer 1878 herkenbaar als één pand: een stadskasteel dat bekend stond als Huis Spengler, naar de jonkheer die halverwege de 19e eeuw het pand bewoonde, of als Huis Kuinretorff, naar de adellijke familie die het waarschijnlijk liet bouwen.

Onderzoek
’Kampen over Zee’ is een combinatie van stadswandelingen en lezingen, gebaseerd op recent onderzoek. De middagen startten vorige week met een lezing waarin de betekenis van de termen Oost en West verschuift. ”Naar de Oost” was niet langer naar de Oostzee, maar werd varen naar Indië. In de weken daarna wordt dit verder uitgewerkt.
De cursus wordt gegeven op 4, 11, 18 februari en 11 en 18 maart, van 14u00 tot ongeveer 15u30. Indien mogelijk wordt een lezing gecombineerd met een stadswandeling. De deelnamekosten voor alle vijf middagen bedragen €100, -. Inschrijven per week is ook mogelijk en dan bedraagt de prijs €25, – per middag. Aanmelden kan per e-mail via kunst@cultuurZIEN.nl of telefonisch op nummer (038)331 10 24.
Het volgen van de Kamper handel door de eeuwen heen leidt tot onverwachte ontmoetingen en bijzondere verhalen.

Een willekeurige greep uit eerdere activiteiten van cultuurZIEN:
Luisteren naar de Klokkengietertapes (2022)
Stadswandeling rondom begraven in Kampen (2019 – video)
Ternauwernood kijkje in laatgotisch huis (2018 – video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x